Стачката на Сдруженията на железопътните работници в Гърция продължава и

...
Стачката на Сдруженията на железопътните работници в Гърция продължава и
Коментари Харесай

Стачката на железопътните служители в Гърция продължава

Стачката на Сдруженията на железопътните служащи в Гърция продължава и през днешния ден още 24 часа.

Протестът на чиновниците стартира в четвъртък, като стопираха придвижването на националния железопътен превоз и метрото в Атина в символ на митинг против изискванията на труд и това, което те дефинираха като рисков неуспех в модернизирането на железопътната система.

Втора поредна вечер продължиха и митингите против държавното управление.

Профсъюзите на служащи в региона Атика, студентски асоциации и други организации се събраха на протест в Атина пред офисите на гръцката железопътна компания „ Хеленик трейн “, с цел да търсят отговори за нещастието с влаковата злополука във вторник вечерта. Митингът беше последван от протестно шествие до Народното събрание, където стотици жители стачкуваха под дъжда. „ Починалите ни са жертва за облага. Това не е неточност, това е закононарушение ", гласеше афиш, разпънат от протестиращите.
Железопътният оператор „ Хеленик трейн “, настоящето и предходните държавни управления носят обща отговорност. Те подценяват настояванията на чиновниците, които са били загрижени за сигурността и заплахата от сериозен случай. Стигнахме досега, в който оплакваме десетки наши съграждани, множеството от които младежи. В никакъв случай няма да допуснем това закононарушение да бъде забравено.
Маркос Бекрис, представител на профсъюза на служащите от Пирея

Около 2000 протестиращи се събраха и в северния гръцки град Солун, откакто управляващите признаха неточности в смъртоносната влакова злополука. По време на митинга бяха хвърляни камъни и коктейли Молотов.

Сблъсъкът на пътнически и товарен трен е най-смъртоносният в историята на страната, като досега е доказана гибелта на минимум 57 души. Регистрираните потърпевши са над 170.

Правителството съобщи, че това е човешка неточност, а един чиновник на железниците беше упрекнат в непредумишлено ликвидиране. Критиците обаче упрекват неналичието на обществени вложения по време на дълбоката финансова рецесия, която продължи през по-голямата част от предходното десетилетие и докара Гърция до ръба на банкрута.

Именно по време на рецесията, през 2017 година, железопътният оператор, тогава мощно губещ, беше приватизиран и закупен от италианска компания. Въпреки дългогодишните планове за рационализация, огромна част от основните действия по контрола на железопътния превоз към момента се правят ръчно.

Страната е в тридневен народен печал.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР