Стачка на адвокатите в Румъния блокира съдебната система за ден.

...
Стачка на адвокатите в Румъния блокира съдебната система за ден.
Коментари Харесай

Адвокати в Румъния излязоха на протест заради бавни съдебни решения

Стачка на юристите в Румъния блокира правосъдната система за ден. Акцията под надпис “Ден, в който правораздаването не съществува ” се организира в 42 града на страната, измежду които Букурещ, Брашов, Галац и Констанца, оповестяват локалните медии, представени в Българска телеграфна агенция. 

Повод за недоволството на юристите са прекомерно дългите правосъдни периоди, наложени от магистратите, които са в ущърб на клиентите. Другите аргументи са - законодателната непредсказуемост, ограничението на достъпа до правораздаване, подбудено от неразумния размер на таксите, неналичието на фрагменти и огромния размер на преписките.

„ Произнасянето на решенията се отсрочва по няколко пъти, а стимулираните решения на съдилищата от време на време се оповестяват и след половин година ”, аргументират се недоволните. 

Най-многоброен беше митингът в Букурещ, където стачкуващите обърнаха внимание на увеличените вноски към Здравната каса и се оплакаха от високото равнище на гербовия данък.

„ Участниците в правосъдните процеси са наранени на първо място от размера на гербовия данък, който от наша позиция е висок “, разяснява Александру Франгуля от адвокатска гилдия в Брашов, представен от PRO TV.

Представителите на адвокатските колегии настояват, че таксите за служебно посланичество стават все по-ниски. По думите им страната има просрочени отговорности от над 700 000 леи за погашение на възнаграждения на служебни юристи.

Недоволните споделят, че могат да възобновят митингите за неопределен срок. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР