Стабилност на публичните финанси е основното предимство, което ще ни

...
Стабилност на публичните финанси е основното предимство, което ще ни
Коментари Харесай

Асен Ягодин, Пощенска банка: От 25 години България е готова за еврозоната

Стабилност на обществените финанси е главното преимущество, което ще ни обезпечи постоянното настоящо държавно управление на България.   Това мнение изрази изпълнителният шеф на Пощенска банка с сектор „ Корпоративно банкиране и финансови пазари “ Асен Ягодин, който взе присъединяване в влиятелният финансов конгрес ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023.   „ За стопанската система и в частност банковата система, да имаме определено постоянно държавно управление значително е едно позитивно събитие, което ще даде непоклатимост в обществените финанси “, съобщи специалистът.   Той разяснява и динамичните равнища на смяна в лихвените политики.   „ Трябва да отбележим, че лихвената среда се промени радикално. Много наши клиенти не могат да повярват, че за толкоз бързо, безусловно в границите на месеци, са им се вдигнали по този начин вноските за доплащане на техните заеми “, означи Ягодин.   „ От позиция на опциите за правене на бизнес и достъпността до заеми, до преди една година, те може би са били по-достъпни, само че това не се дължи на желанието на банките да кредитират, а по-скоро на увереността на бизнеса, че бизнес средата е предвидима и че изискванията по заемите са такива, че да могат умерено да бъдат изплащани вложения, които се финансират от заеми “, означи изпълнителният шеф на Пощенска банка.

Ягодин разяснява и тематиката за какво би трябвало да ускорим процеса към евроинтеграция посредством присъединение към еврозоната.
„ От 25 години България е подготвена за влизане в еврозоната. Разбира се, като се съблюдават всички критерии – Маастрихтски, валутна непоклатимост, непоклатимост на персоналните финанси.    Всички тези неща ги имаме през последните години, като се изключи инфлацията, която значително е привнесено събитие в България, с изключение на инфлацията на заплатите, които явно би трябвало да догонят европейските си аналози.    Това е един естествен развой, който по никакъв начин не е неприятен, без значение от настояването на работодателите, че по този метод конкурентоспособността на България се нарушава. Няма по какъв начин, тези заплати би трябвало да бъдат увеличени “, безапелационен е Ягодин.   По думите му всички негативи от процеса от дълго време са изконсумирани.    „ Позитивите за стопанската система ни и дисциплиниране на ръководещите са значими фактори да приветстваме съществуването на Валутния ръб и той в действителност изигра своята роля, може би наедно с участието ни в Европейски Съюз. Той в действителност стабилизира страната и закрепи благосъстоянието на фирмите и популацията.    Така че в този момент, тази последна фаза, тя е в действителност техническа и дилемите на нашата страна и регулатори са доста по-лесни. Що се касае до популацията, по този начин или другояче доста от стоките към този момент се ценообразуват в евро. Мисля, че сътворяваме малко повече говорене, в сравнение с е належащо по тази тематика “, акцентира Ягодин.

Изпълнителният шеф на Пощенска банка разяснява и тематиката за консолидацията в банковия бранш.   Според него, теоретично, съществуването на повече банки би трябвало да води до по-голяма конкуренция, а от там повече досегаемост за по-голям кръг от клиенти.    „ В предишното мащабът на една банка се свързваше директно с нейната теоретична непоклатимост. Това генерираше по-голямо доверие у потребителите на банкови услуги. В последно време се вкараха съществени промени в регулаторната рамка на банките и изискването колкото по-нарастващи са те, толкоз по-големи да са условията към капитала.    Съответно, на тези условия могат да отговорят по-мащабните играчи, тези, които генерират и по-голяма облага, която се капитализира и дава отговор на регулаторните условия.    Но и в последните две-три години, когато банките трябваше да стартират да употребяват елементи, а някои и цялостния метод за връзка през цифрови канали, това е обвързвано с доста съществени разработки с доста повече личен състав и по-големи разноски за внедряване на тези нови технологии - още повече, че те непрестанно се осъвременяват и би трябвало да има едно непрекъснато вложение в тях.    Така че, да, конкуренцията теоретично може да пострада, само че като цяло консолидацията може да се преглежда като едно положително събитие “, добави изпълнителният шеф на Пощенска банка.  Още от форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023 вижте тук.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР