Стабилно е състоянието на 7-годишното дете, които на 15 април

...
Стабилно е състоянието на 7-годишното дете, които на 15 април
Коментари Харесай

Стабилно е състоянието на 7-годишното дете, превозено със „Спартан“ за спешна операция

Стабилно е положението на 7-годишното дете, които на 15 април беше тарнспортирано от Варна в София за незабавна интервенция.
7-годишно дете в незабавно положение беше превозено с боен аероплан в София Преди това екипи от ВМА са се отзовали във Варна за незабавна интервенция на дребния пациент
Екипи на три от водещите лечебни заведения в България – Военномедицинска академия (ВМА), „ Пирогов “ и „ Св. Марина “ във Варна, както и на Военновъздушните сили бяха мобилизирани за този незабавен случай.

Малкият пациент е опериран и лекуван преди този момент в Турция поради онкологично заболяване – невробластом на надбъбречната жлеза. Преминал е през химиотерапия. Заради влошено здравословно положение е признат в болница „ Св. Марина “.
Само за една нощ донори събраха над 170 000 евро за лекуването на тримесечно бебе Заради рядко заболяване на дребния Анди му оставаше към месец живот, сподели майка му при апела за помощ
Тричленен екипаж на аероплан „ Спартан “ транспортира на 15 април до морската ни столица на медицински екип в състав: проф. Никола Владов – началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА, доктор Радослав Костадинов и доцент Румяна Андонова – шеф на Клиника по детска анестезиология и реанимация на „ Пирогов “.

Там направихме животоспасяваща оперативна намеса на огромен хематом в черния дроб, което докара до стабилизиране положението на детето, разясни проф. Никола Владов. Заедно с останала част от екипа се прибраха в София малко след среднощ.
Трима българи получиха късмет за втори живот след сполучливи трансплантации Донор е 36-годишна жена, изпаднала в мозъчна гибел
На 16 април втори екипаж отпътува с военния аероплан, с цел да транспортира дребния пациент от Варна до София. Реанимационен екип на „ Света Марина “ придружаваше детето до реанимацията на „ Пирогов “.

Благодарение на напъните на сътрудниците, още на идващия ден имахме опция да го оперираме, макар трагичната обстановка и на фона на една нестабилна хемодинамика, разясни още проф. Владов.

Той, дружно с сътрудниците си от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология – доцент Васил Михайлов и доктор Радослав Костадинов, проф. Евелина Одисеева – началник на Клиника по интензивно лекуване на ВМА, и експертите от детска реанимация и детска хирургия на „ Пирогов “ – доцент Румяна Андонова, доцент Христо Шивачев и доктор Стефан Стоилов, направиха дясна хепатектомия, т.е. премахване на дясната половина на черния дроб на детето.

В момента положението на детето е нормализирано под грижите на лекари от „ Пирогов “ и се чака да бъде екстубирано.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР