Stability е британска компания, която счита себе си за конкурент

...
Stability е британска компания, която счита себе си за конкурент
Коментари Харесай

Британска компания свободно и безплатно раздава на всички модел на генеративен ИИ с отворен код

Stability е английска компания, която смята себе си за съперник на OpenAI, показа фамилия езикови модели с отворен код. Моделът StableLM може да бъде изтеглен от GitHub (github.com/stability-AI/stableLM) в две конфигурации – с 3 милиарда и 7 милиарда параметъра. По-късно ще бъдат оповестени още две версии – с 15 милиарда и 65 милиарда параметъра. Подобно на GPT-4, езиковият модел StableLM генерира текст, като предвижда идващия откъс от фразата. В резултат на това той може да написа програмен код и да основава текстове, които наподобяват достоверни и мъчно различими от творбите на човешкия разсъдък.

Компанията предлага моделите под лиценза Creative Commons BY-SA-4.0, който изисква изтъкване на истинския създател и разпространяване на продукта под същия лиценз, оповестява Ars Technica.

„ Езиковите модели ще образуват скелета на нашата цифрова стопанска система и желаеме всеки да има право на глас при тяхното основаване “, обявиха от компанията. – Модели като StableLM показват нашия ангажимент за транспарантна, налична и потребна технология за изкуствен интелект. “

StableLM П, пдобно на редица други огромни езикови модели (LLaMa, Alpaca, Cerebras-GPT, Dolly 2.0), се стреми към същия резултат като GPT-3, само че с по-малко параметри: 7 милиарда против 175 милиарда за GPT-3.

StableLM е подготвен благодарение на „ нов пробен набор от данни “, основан на отворения набор от данни на The Pile, само че три пъти по-голям. Според компанията неговото „ благосъстояние “ е разрешило постигането на „ изумително висока продуктивност “ на модела при по-малък брой на параметрите.

В GitHub се отбелязва, че се поддържа хардуерното ускоряване, предлагано от видеокартите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР