ST. ЛУИС (АП) — Съдия от Сейнт Луис в четвъртък

...
ST. ЛУИС (АП) — Съдия от Сейнт Луис в четвъртък
Коментари Харесай

Ще се проведе изслушване по съдебно дело на религиозни лидери, оспорващо забраната на абортите в Мисури

ST. ЛУИС (АП) — Съдия от Сейнт Луис в четвъртък ще изслуша причини в правосъдно дело, оспорващо възбраната на абортите в Мисури на съображение, че законодателите, приели мярката, са наложили личните си религиозни вярвания на други, които не ги споделят.

< p> Искът беше заведен през януари от името на 13 християнски, еврейски и унитарни универсалистки водачи, които поддържат правата на абортите. Той желае непрекъсната възбрана на щата да ползва своя закон за абортите и декларация, че наредбите на закона нарушават конституцията на Мисури.

Той е измежду 38 правосъдни каузи, заведени в 23 щата, които оспорват ограничаващи закони за абортите, признати от консерваторите щати, откакто Върховният съд анулира Роу против Уейд през юни 2022 година, съгласно Brennan Center for Justice. Епохалното решение остави правото на аборт на всеки щат да реши.

Искът гласи, че конституцията на Мисури „ не толерира това определяне в закон на един избран набожен мироглед за сметка на религиозната независимост на другите и на здравето и живота на милиони поданици на Мисури. третиран като подобен, а не религиозно поверие.

В рамките на минути след миналогодишното решение на Върховния съд, тогавашният основен прокурор Ерик Шмит и губернаторът Майк Парсън, и двамата републиканци, подадоха документи за неотложно приемане на закон от 2019 година, забраняващ аборти „ с изключение на в случаи на незабавна здравна помощ “. Този закон съдържа наредба, която го прави ефикасен единствено в случай че Роу против Уейд бъде анулиран.

Законът дефинира като закононарушение, наказуемо с 5 до 15 години затвор, осъществяването или предизвикването на аборт. Медицинските експерти, които го вършат, също могат да изгубят лицензите си. Законът гласи, че дамите, които се подлагат на аборт, не могат да бъдат преследвани.

Мисури към този момент имаше някои от по-рестриктивните национални закони за абортите и беше маркиран забележителен спад в броя на осъществените аборти, като вместо това жителите просто пътуваха до клиники през щатската граница в Илинойс и Канзас.

Искът, заведен от името на религиозните водачи от Americans United for Separation of Church & State и Националния женски юридически център, сподели спонсорите и поддръжниците на мярката в Мисури „ неведнъж подчертаваха религиозните си планове при приемането на законодателството. “

Той цитира вносителя на законопроекта, републиканския щатски представител Ник Шроер, който споделя, че „ като католик имам вяра, че животът стартира със зачеването и това е построено в нашите законодателни констатации. “ Съвръчител, републиканският щатски представител Бари Ховис, сподели, че е бил стимулиран „ от библейската страна “, съгласно делото.

Съдебните каузи в други щати възприемат сходни подходи.

< p> В Индиана юристите на пет анонимни дами – които са еврейки, мюсюлманки и духовни – и защитническата група Hoosier Jews for Choice твърдяха, че възбраната на страната нарушава техните вярвания. Техният иск особено акцентира еврейското обучение, че плодът става жив човек при раждането и че еврейският закон дава приоритет на живота и здравето на майката. Щатски апелативен съд е плануван да изслуша причините на 6 декември.

В Кентъки три еврейки заведоха дело, потвърждавайки, че възбраната на щата нарушава техните религиозни права според конституцията на щата и закона за религиозната независимост. Те настояват, че доминираният от републиканците законодателен орган на Кентъки е „ наложил сектантска теология “, като е забранил съвсем всички аборти.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР