Срутването на мостаФрансис Скот Кий“ на река Патапско в американския

...
Срутването на мостаФрансис Скот Кий“ на река Патапско в американския
Коментари Харесай

Срутеният от кораб мост в Балтимор парализира Вашингтон

Срутването на моста „ Франсис Скот Кий “ на река Патапско в американския град Балтимор, щата Мериленд, откакто в него се блъсна товарният транспортен съд " Дали ", плаващ под сингапурски байрак, е централна тематика в западните издания през днешния ден. Вчера сутринта мостът рухна във водата, откакто огромният кораб се удари в него.

Тази заран Бреговата защита на Съединени американски щати заяви, че шестима от хората, паднали във водата и останали до този миг в неопределеност, са считани за мъртви и издирването на оживели е спряно.

Стоманеният мост " Франсис Скот Кий " над река Патапско е открит е през 1977 г . след пет години строителство и е с дължина 2,6 километра. Годишно по него минават 11,3 милиона транспортни средства, показва ръководството за превоз на щата Мериленд. Под него минават кораби от и за пристанището в Балтимор, съобщи Дарикнюз.

Американският в. " Вашингтон пост " отбелязва, че случаят е " парализирал Вашингтон, както и Ню Йорк, с блокирането на придвижването по една от най-натоварените пътни артерии в Съединени американски щати, в това число и по автомагистралата " Белтуей ", опасваща столицата. Самият мост е част от междущатската автомагистрала 695. Британският в. " Индипендънт " на собствен ред написа за " шока, в който са изпаднали локалните управляващи ", защото " никой не е допускал, че този мост в миналото би рухнал ". " Кой ще заплати за това? " е въпросът в доста аспекти, който задава във водещо заглавие друго английско издание " Файненшъл таймс ".

Пред трети английски вестник - " Гардиън ", представител на строителна компания споделя, че случилото се " е било изцяло непредвидено ", като се имат поради ограниченията за сигурност.

Сигналът за злополучие, подаден от екипажа на блъсналия се в моста товарен транспортен съд, е избавил човешки животи, написа " Вашингтон пост ". Служителите, които реагират първи, стопират по-голямата част от придвижването по " Франсис Скот Кий " тъкмо преди корабът с брутно тегло 95 000 тона да се забие в дирек на моста, прецизира изданието.

" Докато товарен транспортен съд с размерите на небостъргач, с двадесет двама души екипаж на борда, се е приближавал рисково покрай огромния мост в Балтимор, по който минават над тридесет хиляди автомобила на ден, екипажът на " Дали " е подал незабавен сигнал за помощ с вярата да предотврати злополуката ", разказва събитията вестникът, като добавя, че първите спешни екипи, пристигнали на мястото, са почнали да работят тъкмо преди към 1:30 ч. след среднощ локално време (8:30 бълг. вр.) корабът да се забие в колона на моста.

Сцените във видеоклиповете са потресаващи, написа " Вашингтон пост ". Изданието цитира губернатора на Мериленд Уес Мур, който приветства спасителите за бързата им реакция и ги назовава " герои ". Според изданието мащабът на разрушенията е пагубен и евентуално ще има последствия надалеч напред във времето за стопанската система и пътуванията по Източното крайбрежие.

Замразени, тъкмо колкото ледените води на река Патапско, са корабоплаването в региона и дейностите в пристанището на Балтимор, обобщава " Вашингтон пост ".

Друг американски вестник - " Ню Йорк таймс ", категорично отбелязва, че съгласно предварителното следствие " не става въпрос за тероризъм, а просто за случай ". Изданието показва, че почти по същото време, по което товарният транспортен съд се е блъснал в моста, екипажът е подал сигнал до бреговата защита, че корабът е изгубил двигателна сила.

" Ню Йорк таймс " акцентира обстоятелството, че пристанището в Балтимор е обработило рекордно количество товари през предходната година, а градът е значим търговски център, който е преди всичко в страната по стихотворец размер от преминаващи тежкотоварни и лекотоварни коли.

Пред английския вестник " Гардиън " приказва Джефри Прицкър, старши изпълнителен шеф на компанията " Броунър билдърс ", чиито чиновници са строителните служащи от бригадата на моста сега на сриването.

" Това беше изцяло непредвидено. Не знаем какво друго да кажем. Толкова доста се гордеем с ограниченията за сигурност и имаме конуси, знаци, светлини, бариери и флагмани. Но в никакъв случай не сме предвиждали, че мостът ще се срути ", декларира Прицкър за " Гардиън ". Според информация от Белия дом, изнесена от вестника, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е разговарял с федерални, щатски и локални чиновници във връзка сриването на моста " Франсис Скот Кий ".

Инженери се пробват да обяснят за английския в. " Индипендънт " по какъв начин по този начин се е стигнало до трагичната структурна щета. Експертите настояват, че е прекомерно рано да се каже какво тъкмо се е случило по време на конфликта и при последвалото сриване, само че предизвестяват, че мостовете от този тип са особено построени със отбрана против сходни конфликти и че може би силата на удара е била голяма, с цел да падне мостът по този метод, показва " Индипендънт ".

Мостове са се срутвали и преди при конфликти на кораби. Между 1960 година и 2015 година е имало 35 огромни сривания на мостове, ударени от морски плавателни съдове, споделя за " Индипендънт " Тоби Мотръм от университета в Уоруик. Мостовете от въпросния вид - огромни и пресичащи корабоплавателните пътища - би трябвало да са предпазени чрез стълбовете или колоните, които ги поддържат, като тази отбрани се обезпечава под друга форма, показва за английското издание Робърт Бенаим, член на Кралската инженерна академия.

" Става въпрос да вземем за пример за структурни отбрани, които са направени от стомана и са вградени в морското дъно, с цел да спрат или отклонят транспортен съд. Те могат да бъдат и под формата на изкуствени острови и са предопределени за отбрана от удар на доста огромни плавателни съдове. Конструирани са по този начин, че корабът в никакъв случай да не може да доближи до самия дирек на моста ", изяснява за " Индипендънт " специалистът Бенаим.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР