Сроковете за зеления сертификат не се променят за България, а

...
Сроковете за зеления сертификат не се променят за България, а
Коментари Харесай

Зеленият сертификат – 90 хил. българи остават без валиден документ за пътуване в Европа


Сроковете за зеления документ не се трансформират за България, а документът след бустерна доза към този момент е неопределен - това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. На фона на каква заболеваемост се случва това?

Нов растеж на болестта за последните 24 часа, демонстрират формалните данни. 11 049 са новите случаи за денонощието. Процентът на позитивните проби скача до 24 на 100 или другояче казано - всеки четвърти тестван е с COVID-19. 132 души са умряли с инфекцията.



Как се отразяват новите правила за зелените документи на хората, чиито документи за пътешестване изтичат след 1 февруари?



Десислава Димитрова си слага втората доза на имунизацията против COVID-19 при започване на май предходната година. Така тя и още над 90 хиляди българи няма да имат годни цифрови документи за пътешестване в Европейския съюз след имунизация. Ако се ваксинира с бустерна доза, документът е неопределен.

„ Аз попадам в един „ Параграф 22 “, в който аз не мога да си сложа бустерна доза, защото съм бременна в края на шестия месец и няма по какъв начин, просто доктора ми не ми разрешава. Аз би трябвало да изчаквам да родя и да направя тези неща “, споделя Десислава.



Сроковете на зеления документ за България не се трансформират, прецизират здравните управляващи.

„ За момента не предвиждаме никаква смяна в периодите на деяние на документите и изобщо на действието им вътре в страната “, сподели Ангел Кунчев.



Европейките зелени документи се издават след имунизация, преболедуване или негативен PCR тест. В България съгласно здравните управляващи след имунизация документът няма период на годност, само че при пътешестване в Европейски Съюз – към този момент е 9 месеца. За преболедуване в България документът е годен също една година, а в Европейския съюз – 6 месеца. В България за зелен документ се признава и удостоверението за преболедуване, потвърдено с бърз антигенен тест.



По думите на юрист Силвия Петкова намаляването на периода на годност на документа за пътешестване в Европейски Съюз не лимитира правото на напредване. „ Европейският съюз има пълномощието от позиция на свободното придвижване в своите рамки да лимитира в това число срочността на зеления документ “, споделя тя.

Според медицински експерти няма причина срокът на годност на документа да се трансформира в България. „ Един интервал от 9-12 месеца се оказва, че е един изцяло естествен интервал, с цел да се счита, че имаме имунитет. Имунитетът след шестия, седмия месеца стартира да спада. Третата бустерна доза доста покачва титъра на антителата и подтиква клетъчния имунитет “, разяснява учен доктор Богдан Петрунов.

Според него страните, в които има високо имунизационно покритие, могат да си разрешат по-малък период на годност.

„ Пфайзер “ разгласи, че стартира клинични проби на ваксина, съответно ориентирана в битката с „ Омикрон “. Ако е сполучлива, тя ще може да се ползва както за първа, по този начин и за трета игла. От фармакомпанията оповестиха, че бустерна доза от сегашната ваксина и в този момент защищава доста от тежко боледуване. Осъзнава се обаче нуждата от характерен препарат против „ Омикрон “ и възможни бъдещи разновидности на ковид.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР