"Сроковете за гласуване са ясни, по-важно е да се направи

...
"Сроковете за гласуване са ясни, по-важно е да се направи
Коментари Харесай

Гласуване по пощата ще даде началото на дълго планирания изборен регистър

"Сроковете за гласоподаване са ясни, по-важно е да се направи организация по този начин, че въпреки всичко в обществото да остане религия в изборите . Когато няма доверие в изборния развой и в резултатите, то легитимността на което и да е ръководство изчезва... И до момента, при главното хартиено гласоподаване виждаме какви глупави резултати се получаваха в протоколите. Сега ще би трябвало да се сформират протоколи и за машинното гласоподаване. Не желая да съм на мястото на изборната администрация “. Това сподели пред БНР Хараламби Анчев, някогашен правосъден министър и член на ЦИК. Той е бил зам.-председател и секретар на комисията.

По думите му при изискване, че има воля, законодателни промени могат да се създадат, с цел да се даде опция на карантинираните хора да могат да упражнят правото си на избор.

"В противоположен случай ще падне нова тежка сянка на непредставителност върху изборите... Може да се търсят разнообразни решения - преносими урни, специфични секции за карантинирани, гласоподаване от колата. Но се подценява един с вековна история метод за гласоподаване - гласуването по пощата . У нас се опасяваме, че по този метод ще се улесни следеният избор. Но този следен избор си съществува и без гласоподаване по пощата. Ако се даде опция за такова гласоподаване, то общият брой на гласовете ще е толкоз огромен, че ще задуши следения избор. Колкото повече опция има за гласоподаване на по-големи маси, толкоз повече всички недостатъци ще губят смисъла си ", добави Анчев.

Според него този тип гласоподаване ще даде опция да се положат първите стъпки на така наречен „ дейна регистрация “ - „ на този избирателен указател, за който се приказва от десетилетие “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР