Срокът за въвеждане на промените е не по-късно от края

...
Срокът за въвеждане на промените е не по-късно от края
Коментари Харесай

В ЕС вестници и книги може да са с нулев ДДС

Срокът за въвеждане на измененията е не по-късно от края на 2024 година
България към този момент има право да понижи Данък добавена стойност на вестници, книги и необятна група от артикули. За някои от тях, измежду които вестници и книги, данъкът може и да е нулев. Това става допустимо с изменение на директивата, която от 2006 година насам определяше разпоредбите за налог добавена стойност в съюза. Целта на окончателната система на Данък добавена стойност е всички страни членки да работят по едни и същи правила и да имат идентична независимост при установяване на ставките на Данък добавена стойност върху избрани артикули и услуги, оповестява „ 24 часа “.

В промените се акцентира нуждата да се заобикаля огромният брой понижени ставки заради бюджетни аргументи, а също и правилото на равно отнасяне.

На страните членки към този момент ще бъде разрешено да ползват най-много две понижени ставки, с размер не по-малък от 5%, за доставка на артикули или услуги по най-много 24 точки от листата в приложение III към Директива 2006/112/ЕО.

В допълнение към двете понижени ставки, страните членки към този момент могат да приложат и понижена ставка, по-ниска от минимума от 5% (т.нар. свръхнамалени и нулеви ставки) и освобождение с право на приспадане на Данък добавена стойност, начислен върху входящите запаси за 7 категории артикули и услуги, включени в листата. Сред тях са вестниците и книгите.

Членките на Европейски Съюз сами може да избират сред стоките и услугите, само че за тях би трябвало да се смята, че покриват съществени потребности, а точно свързани с доставката на храни, вода, медикаменти, фармацевтични артикули, артикули за здравето и хигиената, транспорта на хора и избрани културни артикули (книги, вестници и периодически издания).

Подчертава се, че на страните членки ще се даде нужното време, с цел да се приспособят към посочените ограничавания.

Във въпросния лист влизат доставка, в това число заемане от библиотеки, на книги, вестници и периодически издания, на физически носители. Изрично се поменава, че тази доставка може да бъде осъществявана на книжен притежател, по електронен път или и двете (включително брошури, листовки и сходни печатни материали, детски книги с илюстрации, карти и др.). Те обаче би трябвало да са разнообразни от изявления, които са напълно или главно предопределени за реклама, или такива, които са напълно или главно формирани от видео наличие или аудио музикално наличие.

Радио и телевизионните предавателни услуги и разпространяване в интернет на такива стратегии, предлагано от снабдител на медийни услуги също може да не се таксува с спомагателен налог.

Включени още са фармацевтичните артикули, употребявани за медицински и ветеринарни цели, в това число противозачатъчни и дамски санитарни цели, здравно съоръжение и защитни средства, транспорт на пасажери и превоз на съпътстващите ги артикули, като багаж и колела. Допуска се понижаване на Данък добавена стойност и за входни билети за шоуспектакли, театри, кина, изложения, концерти, музеи и така нататък

Срокът за въвеждане на измененията е не по-късно от 31 декември 2024 година Разпоредбите би трябвало да се ползват на процедура от 1 януари 2025 година

У нас Народно събрание последно одобри до края на 2022 година Данък добавена стойност за заведения за хранене, кетъринг услуги, хотели, туристически услуги, книги, някои бебешки артикули и спортни услуги ще бъде 9%.

В същото време още през 2017 година, след приемането на първичната инструкция, някои страни понижиха ставките. Така в Италия и Испания Данък добавена стойност за книги и вестници е 4%, в Гърция - 4,5%, а в Чехия и Унгария - 5%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР