Срокът за смяна на личен лекар изтича утре - в

...
Срокът за смяна на личен лекар изтича утре - в
Коментари Харесай

Изтича срокът за смяна на личен лекар

Срокът за промяна на персонален доктор изтича на следващия ден - в последния работен ден за тази година. Здравноосигурените имат право свободно да избират доктор в лечебно заведение за първична здравна извънболнична помощ на територията на цялата страна, което работи по контракт с НЗОК.
Смяна на персонален доктор е допустима в интервалите 1 юни - 30 юни и 1 декември - 31 декември, както и когато и да е на годината, в случай че е преустановен договорът сред лекаря и здравната каса или пациентът сменя сегашния си адрес.

Формуляр за избор на общопрактикуващ доктор може да се изтегли от уеб страницата на НЗОК, в рубриката „ За жители “, а информация за общопрактикуващите лекари, сключили контракт с НЗОК, е оповестена в рубриката „ Електронни услуги “ -  „ Търсене на договорни сътрудници и действия “ - „ Общопрактикуващи лекари “.

Смяната на персонален доктор и избор на нов може да се реализира и онлайн, единствено при съществуване на личен електронен автограф. При промяна на общопрактикуващия доктор не се изисква пациентът да уведомява досегашния си персонален доктор.

 istock istock
Здравноосигурителните права на жителите, които се обезпечават за своя сметка, се прекъсват, в случай че не са импортирани повече от три здравноосигурителни вноски за интервал от 36 месеца. Ако здравноосигурителните права са прекратени, би трябвало да се платят всички отговорности за здравно обезпечаване за последните пет години, с цел да бъдат възобновени правата. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР