Срокът за разглеждане на План за възстановяване и устойчивост на

...
Срокът за разглеждане на План за възстановяване и устойчивост на
Коментари Харесай

Поне 2 месеца ЕК ще разглежда Плана за възстановяване на България |

Срокът за разглеждане на План за възобновяване и резистентност на България в Европейската комисия е два месеца и по-късно в границите на месец той може да бъде утвърден от Съвета на Европейски Съюз, съобщи ръководиделят на предствавителството на Европейска комисия у нас Цветан Кюланов , съобщи Българска телеграфна агенция.

Плащането по плановете на проекта се прави, когато той към този момент е утвърден. Ако това стане до 31 декември 2021 година ще има заплащане по плановете, уточни Кюланов.

Планът беше предаден от държавно управление в Европейска комисия, в петък, 15 октомври. Имаме ангажимент да работим допустимо най-бързо. В регламента на Европейска комисия оценката на Плана продължава два месеца, добави той.

Със единодушието на държавното управление срокът за разглеждане може да се удължи. След неговото приемане в Европейска комисия, следва утвърждение от Съвета на Европейски Съюз, което нормално става в едномесечен период, само че също може да е по-дълъг.

В множеството случаи Европейска комисия се вмества в двата месеца за разглеждане на националните проекти, само че има и изключения като да вземем за пример Румъния, изясни още Кюланов.

Той означи, че качеството на плановете има преимущество пред скоростта на утвърждение.

Европейска комисия прави оценка плановете с 11 съставния елемент по тристепенна канара " А ", " Б " и " С " /Ц на български/. План не може да бъде утвърден в случай че има оценка " С ". Има съставни елементи, в които оценката наложително да е " А ", само че и в останалите, оценката би трябвало да е най-вече " А ", изясни Кюланов. След утвърждението на Плана държавното управление два пъти годишно желае заплащане от Европейска комисия. Комисията и нейните органи, ревизират осъществяването на плановете и промените и по-късно се изплащат парите, добави той. 

Кюланов уточни, че опция да се направи отчасти заплащане, в случай че са изпълнени единствено елементи от плановете.

Българският проект за възобновяване и резистентност е стратегия за дълготрайни капиталови планове и промени, които да създадат стопанската система по-силна и по-конкурентоспособна. Общият запас, който страната би трябвало да получи в идващите години, е 12,9 милиарда лв. от Плана за възобновяване. Те ще задействат в допълнение 8,1 милиарда лв., показаха от европейската комисия. Българският проект съдържа 59 капиталови плана и 46 промени до края на 2026 година. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР