Срокът за прилагане на намалената ставка от 9 на сто

...
Срокът за прилагане на намалената ставка от 9 на сто
Коментари Харесай

Предлагат 9% ДДС за ресторантьорите и за догодина

Срокът за използване на понижената ставка от 9 на 100 на Данък добавена стойност за някои артикули и услуги да бъде продължен през 2022 година до преустановяване на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура в страната. Това предлага Министерството на финансите с промени в закона за Данък добавена стойност, оповестени за публично разискване посредством промени в три данъчни закона. От юли 2020 година с 9% Данък добавена стойност са ресторантьорските и кетъринг услугите, бебешките храни и пелени, книгите и туроператорската активност. С по-ниската ставка тогавашното държавно управление реши да компенсира ресторантьорския отрасъл за това, че заведенията бяха затворени по време на изключителното състояние. Първоначално 9% Данък добавена стойност бе за потреблението на място на храна, безалкохолни питиета, кафе, вино и бира. По-късно към тях бе включена и доставката на храна за дома. Данъчното понижение визира един значителен бранш - на заведенията и заведенията за хранене. Той беше един от най-засегнатите от ограниченията бизнеси и евентуално ще продължи да търпи ограничавания и при последващи талази. От друга страна, заведенията са и един от най-рисковите откъм укриване на обороти браншове и това неведнъж е адресирано като проблем от Националната организация за приходите (НАП). Всъщност поради тях преди рецесията бяха въведени и противоречивите промени към така наречен СУПТО в Наредба Н-18, която е обвързвана с отчитането на оборотите при продажби на крайни клиенти.
Министерството на финансите предлага обсегът на храните за бебета и дребни деца, за които се ползва ставка 9% на Данък добавена стойност, да бъде уголемен, като се прибавят профилираните млека за деца с алергии и диетичните храни за специфични медицински цели, предопределени за кърмачета. За да стане факт, смяната в закона би трябвало да бъде гласувана до края на годината от Народното събрание, което ще се образува след изборите на 14 ноември.
Освен Закона за Данък добавена стойност от ведомството на Валери Белчев са оповестени промени в други два закона. Промените в Закона за акцизите и данъчните хранилища целят повишение на правната сигурност за икономическите оператори и се разясняват наредбите, свързани с режима за освобождаванията на денатуриран алкохол. Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане са за транспонирането на наредбата на член 9а от Директива (ЕС) 2016/1164 на Съвета от 12 юли 2016 година за определяне на правила против практиките за отбягване на налози, които директно засягат действието на вътрешния пазар. С въвеждането на предлаганите промени и допълнения се чака ограничение на опциите за злоупотреби и отклоняване от данъчно облагане и прецизиране на настоящи разпореждания. В преходните и заключителни разпореждания на законопроекта са планувани промени и в Закона за налозите върху приходите на физическите лица.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР