Срокът за преминаване на всички училища в страната към едносменен

...
Срокът за преминаване на всички училища в страната към едносменен
Коментари Харесай

Удължават срока за въвеждане на едносменен режим в училищата във Варна и София

Срокът за прекосяване на всички учебни заведения в страната към едносменен режим на образование евентуално ще бъде продължен и след в началото заложения – до 2021 година.

Корекцията във времето ще засегне главно най-големите градове, като София и Варна да вземем за пример. А повода – съгласно просветителния министър Красимир Вълчев, занапред на тези места би трябвало да се построяват нови и да се преустройват остарели учебни здания, или пък да се понижава приемът, съобщи кореспондент на Moreto.net .

„ Реформата би трябвало да се осъществя непременно. С някои общини обаче ще създадем самостоятелен проект, който от една страна да бъде реален, а от друга – упорит. Защото в случай че отложим за по-късна дата – до 2030-та да вземем за пример, доста евентуално е да не сме създали задоволително крачки “, разяснява Вълчев, който през днешния ден откри реновираната постройка на Колежа по туризъм в морската столица.

Малко по-късно шефът на Дирекцията по обучение в кметската администрация на Варна Лилия Христова изясни, че на локално равнище към този момент е образувана работна група, която ще би трябвало да сформира стратегия. Според нея въпрос на управническо решение ще бъде по какъв начин тъкмо ще се действа – тук-там ще трябват нови пристройки, на други пък – напълно нови здания.

Въпреки това, Лилия Христова посочи, че учебните заведения във Варна са с по-висок % на запълнени места от тези в София. „ Имаме доста възпитаници, записваме и приток на деца, които не са родени във Варна, само че са пристигнали тук с родителите си от други градове. Ние пък сме длъжни да ги поемем “, добави тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР