Срокът за ползване на ведомствени апартаменти от магистрати не може

...
Срокът за ползване на ведомствени апартаменти от магистрати не може
Коментари Харесай

Висшият съдебен съвет вдигна наемите на ведомствените жилища и намали срока за пребиваване

Срокът за прилагане на ведомствени жилища от магистрати не може да надвишава 5 години, а наемите се усилват. Магистратите и правосъдните чиновници, които употребяват такива жилища над 10 години, ще имат една година период да ги освободят, само че това не се отнася за случаите, в които има подписани контракти за 10 години. Увеличават се и наемите.

Това са част от главните промени в Правилата за отдаване чартърен на ведомствени жилища на магистрати и чиновници, признати от Пленума на Висшия правосъден съвет, осведоми уеб сайтът news.lex.bg.

Председателят на Комисията за ръководство на собствеността Евгени Диков се разгласи срещу избрания оптимален период на прилагане, като се поддържа със статистиката.
Ведомствените жилища са 74, от тях в София са 61. Свободните са 21. Ако се одобри срокът от 5 години, тогава единствено в столицата ще би трябвало да се освободят 53 жилището. В момента има 41 утвърдени претенденти за ведомствени жилища, които ще може да бъдат настанени, само че останалите свободни жилища Висш съдебен съвет ще би трябвало да върне на регионалния шеф, сподели Диков.
Освен това, изясни Диков, в случай че се вкара този период, двама заместник-главни прокурори ще би трябвало да изоставен ведомствените жилища. А техният мандат следва този на основния прокурор.

Мнозинството обаче не одобри причините на Евгени Диков.

Въведени са две спомагателни учредения за преустановяване на контракта за наем, отвън приключването на петгодишния период.

Едното е, че в случай че в периода на контракта някой от членовете на фамилията на магистрата и служителя придобие парцел в страната или в чужбина, тогава наемателят ще би трябвало да напусне ведомственото жилище.

Второто - в случай че по време на контракта магистратът или членове на фамилията му придобият в продължение на една година движими движимости на стойност над 10 000 лв., както и в случай че сключат контракти за лизинг или погашение с месечна вноска над 850 лв., също би трябвало да напусне ведомственото жилище.

Промени има и в определянето на наема. Това ще става на база правилника за Закона за държавната благосъстоятелност. От там нататък ще има нарастване с 20 на 100 за равнище правосъдна администрация, в това число администрацията към Висш съдебен съвет и чиновниците в НИП. За настоящи магистрати, членове на Висш съдебен съвет и на Инспектората, както и на комисиите за атестиране и състезанията, нарастването ще е с 40 на 100.
Не се планува нарастване за хора с увреждания и с трайно понижена работоспособност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР