Срокът за определяне на наследник на е четири месеца -

...
Срокът за определяне на наследник на е четири месеца -
Коментари Харесай

Ето кой временно ще ръководи Синода след кончината на патриарх Неофит

Срокът за установяване на правоприемник на е четири месеца - доникъде на юли 2024 година

Припомняме, че Светият Синод се събира през днешния ден на изключително съвещание, на което ще разисква стъпките за църквата след кончината на .

Сред незабавните решения е излъчването на наместник-председател, който краткотрайно ще управлява Синода.

По канон това би трябвало да стане до седем дни след гибелта на патриарха, а за наместник се избира старшият по митрополитско служение. Това е митрополитът на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф, който е на работа от 1989 година. Йосиф обаче е отвън страната, по тази причина и до момента в който Неофит бе във ВМА, съвещанията на Светия синод бяха водени от Великотърновския митрополит Григорий.

Кандидат за патриарх и Софийски митрополит би трябвало да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 година, да е управлявал епархия като митрополит най-малко 5 години и да се отличава с верни мисли върху православната религия и с тъкмо съблюдаване на църковния ред.

Българската православна черква има 13 епархии в България (Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска) и 2 задгранични (Американска, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейска епархия).

Единственият митрополит, който не дава отговор на някое от условията, съгласно канона, е доростолският митрополит Яков.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР