Срокът за групов лов на дива свиня се удължава до

...
Срокът за групов лов на дива свиня се удължава до
Коментари Харесай

Удължават срока за групов лов на дива свиня заради Африканската чума

Срокът за колективен лов на дива свиня се удължава до 16 февруари 2020 година, оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Решението е на база мнения на Център за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) и Българска организация по сигурност на храните (БАБХ), в които се акцентира, че достигнатият отстрел на дива свиня до момента е непълен. Според специалистите удължаването ще спомогне за оптимално понижаване на броя на дивите прасета, а оттова и за понижаване на риска от разпространяване на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), допълват от министерството.

Към 20 януари регистрираното прилагане на дива свиня е 35 867, което е 44,19% от проекта за отстрел. По планове на ИАГ и БАБХ е належащо да бъдат отстреляни до 81 161 прасета, за да има резултат върху съкращаване на популацията в размер, който да повлияе за понижаване разпространяването на АЧС, показват от ведомството.

Според претекстовете на ЦОРХВ и БАБХ, към 31.01.2020 година, когато изтича досегашният период за ловуване, няма да бъдат достигнати целесъобразните от Европейския орган по сигурност на храните EFSA индикатори за компактност на дивата свиня на единица повърхност.

Съгласно издадена заповед се ускорява контролът и виновното съблюдаване на законовите разпореждания при осъществяване на лов, като излетите ще се организират единствено в наличието на чиновници от териториалните поделения на държавните предприятия или от районните дирекции по горите, прибавиха от МЗХГ.

Ловът ще се прави по одобрени от шефовете на ДГС и ДЛС графици единствено в ловни региони, в които запасите на дива свиня не са намалени с достатъчния брой при осъществения до момента отстрел. При издаването на разрешителните ще се взима поради и смъртността на диви прасета от АЧС в съответния район, написа в известието.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР