Срокът за групов лов на дива свиня се удължава до

...
Срокът за групов лов на дива свиня се удължава до
Коментари Харесай

Удължиха срока за лов на дива свиня

Срокът за колективен лов на дива свиня се удължава до 16.02.2020 година, оповестиха от министерството на земеделието. Решението е на база мнения на Център за оценка на риска по хранителната верига(ЦОРХВ) и Българска организация по сигурност на храните(БАБХ), в които се акцентира, че достигнатият отстрел на дива свиня досега е непълен. Според специалистите удължаването ще спомогне за оптимално понижаване на броя на дивите прасета, а оттова и за понижаване на риска от разпространяване на болестта Африканска чума по свинете.
Към 20 януари 2020 година регистрираното прилагане на дива свиня възлиза общо на 35 867 броя, което е 44,19 % от проекта за отстрел. По планове на ИАГ и БАБХ, е належащо да бъдат отстреляни до 81 161 броя прасета, с цел да има резултат върху съкращаване на популацията в размер, който да повлияе за понижаване разпространяването на АЧС.
Според претекстовете на ЦОРХВ и БАБХ, към 31.01.2020 година, когато изтича досегашният период за ловуване, няма да бъдат достигнати целесъобразните от Европейския орган по сигурност на храните EFSA индикатори за компактност на дивата свиня на единица повърхност.
Съгласно издадена заповед се ускорява контролът и виновното съблюдаване на законовите разпореждания при осъществяване на лов, като излетите ще се организират единствено в наличието на чиновници от териториалните поделения на държавните предприятия или от районните дирекции по горите.
Ловът ще се прави по одобрени от шефовете на ДГС и ДЛС графици единствено в ловни региони, в които запасите на дива свиня не са понижени с достатъчния брой при осъществения до момента отстрел. При издаването на разрешителните ще се взима поради и смъртността на диви прасета от АЧС в съответния район.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР