Срокът на валидност на европейския COVID сертификат за ваксинирани ще

...
Срокът на валидност на европейския COVID сертификат за ваксинирани ще
Коментари Харесай

COVID сертификатът на ЕС за ваксинирани ще важи 270 дни, за бустер - безсрочно

Срокът на годност на европейския Коронавирус документ за имунизирани ще бъде стеснен на 270 дни от 1 февруари, реши Европейската комисия. Досега имунизираните можеха да пътуват в Европейски Съюз без ограничавания, като период за документите имаше единствено за преболедувалите - 180 дни и за тестващите се - сред 48 и 72 часа според от теста.

Според Европейската комисия към този момент има задоволително доказателства, че с времето отбраната от имунизациите понижава и по тази причина би трябвало да се сложи краен период на документа за имунизирани, като хората бъдат насърчени да си слагат спомагателна доза, усилваща имунитета. Ограничението на валидността на документа ще засегне европейците със приключен цикъл от две дози ваксини на " Модерна ", " Бионтех " / " Пфайзер " и " Астра Зенека ", както и имунизиранитес една доза с " Джонсън и Джонсън " и преболедувалите, имунизирани с една доза. Националните управляващи няма да могат да преиздават документи или пк да редуцират в допълнение тяхната годност отвън избраните от Брюксел девет месеца.

Така безсрочни остават единствено удостоверенията за пътешестване в Европейски Съюз на хората, които имат сложена бустерна доза ваксина против COVID-19. " Този въпрос не е контролиран, защото още няма задоволително научни доказателства за продължителността на отбраната на бустурните дози ", съобщи представител на Европейската комисия, добавяйки, че усилващите дози доста усилват имунния отговор по отношение на първичната имунизация.

Двете здравни организации на Европейски Съюз предлагат, а спомагателните три месеца се дават на страните членки да се провеждат, с цел да проведат акциите по слагане на усилващи дози за всички свои жители над 18 години. Досега множеството страни следваха друга рекомендация на здравните организации, че и от рискова група.

Говорителят на Еврокомисията обаче посъветва да не се чака приключването на деветте месеца, с цел да се избегнат проблеми по границите, а бустерът да се сложи по опция още след шестия.

Поставената бустерна доза ще бъде отразена в документа с код 3/3 или 2/1 за имунизацията на " Джонсън и Джонсън " или за имунизирани преболедували, които в някои страни се считат за изцяло имунизирани единствено с една доза ваксина против COVID-19.

Сертификатите, които към момента са годни към 1 февруари няма да се преиздават след влизането на новите правила за пътешестване. Електронните приложения за инспекция на документите ще бъдат поправени: Ако имунизацията е направена преди повече от 270 дни, мобилното приложение, употребявано за инспекция, ще уточни документа като изминал.

Новите правила не засягат националните документи за Коронавирус, които всяка страна може да употребява за вътрешни потребности като посещаване на публични места и заведения, а единствено пътуването от една европейска страна в друга. Еврокомисията обаче предлага на обособените страни да съобразят периодите си с общоевропейските, с цел да има повече предвидимост за пътуващите.

Говорителят разясни, че спомагателните ограничения, които страни като Гърция, Италия, Португалия и Ирландия вкараха за наложителен PCR тест и за имунизираните, нямат общо с измененията в реда за документите за пътешестване. Те остават годни до момента в който съответните страни преценят като доста висок рискът от разпространяване на новия вид на ковид Омикрон.

От влизането в действие на цифровия Коронавирус документ на Европейски Съюз са издадени 807 млн. удостоверения. Те се одобряват с изключение на в европейските, в още 33 страни.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР