Срокът на Топлофикация София“ за представянето пред КЕВР на график

...
Срокът на Топлофикация София“ за представянето пред КЕВР на график
Коментари Харесай

Изтича срокът на „Топлофикация София“ да даде график за погасяване на задълженията

Срокът на „ Топлофикация София “ за представянето пред КЕВР на график за погасяване на отговорностите към „ Булгаргаз “ ЕАД изтича в петък – 30 септември.
Топлофикация би трябвало да осведоми за всички дейности, които подхваща за възстановяване на финансовото си положение.

В същия период регулаторът чака да получи точна информация за размера на заплатените просрочени отговорности към „ Булгаргаз “ ЕАД към 20.08.2022 година, както и за размера на настоящите отговорности към „ Булгаргаз “ ЕАД към 31.08.2022 година

Топлофикация София “ ЕАД би трябвало да осведоми Комисията дали се плануват доставки на природен газ за производството на топлинна и електрическа сила, оповестиха от КЕВР. Тези наложителни наставления дава енергийният регулатор в признатия на 19.09.2022 година отчет за осъществената изключителна инспекция на „ Топлофикация София “ ЕАД. Тя беше назначена след получено писмо от управлението на „ Булгаргаз “ ЕАД за високата задлъжнялост на топлофикационното сдружение за осъществени доставки на природен газ. Общественият снабдител алармира, че към 18.07.2022 година просрочените отговорности на т оплофикационното сдружение по контракта за доставка са в размер на 328 млн. лева и този непогасен дълг слага газовото сдружение в тежка финансова обстановка. Съществува действителен риск за енергийната сигурност на страната, защото насъбраните отговорности основават ликвидна рецесия и „ Булгаргаз “ ще бъде усложнен да обезпечи нужните средства, с цел да подсигурява доставките по договорите с останалите си клиенти, се показва в писмото до КЕВР.

В хода на инспекцията регулаторът извърши обстоен разбор на приходите и разноските на сдружението за да бъдат открити аргументите за високата задлъжнялост на „ Топлофикация София към „ Булгаргаз “ през миналия ценови интервал 1.07.2021 г.- 30.06.2022 година За изясняване на аргументите Комисията изиска от „ Топлофикация София “ цялата документи и цялостен разбор на паричните потоци с всички типове приходи и заплащания, за всеки месец през посочения интервал: доходи от продажба на топлинна сила ; доходи от продажба на електрическа сила на свободния пазар ; отчетни разноски за закупуване на природен газ по месеци за интервала 01.07.2021 година – 30.06.2022 година ; действително начислени и събрани приходи от продажба на електрическа сила и от продажба на топлинна сила.

От предоставените данни излиза наяве, че за интервала 01.07.2021 година - 30.06.2022 година „ Топлофикация София “ е осъществила доходи от продажба на електрическа сила на свободен пазар в размер на 327 млн.лв . От продажба на топлинна сила сдружението е получило 380 млн. лева . За едногодишния интервал „ Булгаргаз “ е доставил на „ Топлофикация София “ ЕАД 7 821 189 MWh природен газ като разноските на сдружението за тези количества са в размер на 911 млн. лева

Към 30.06.2021 година настоящите отговорности на „ Топлофикация София “ за природен газ по съглашения с БЕХ са били в размер на 711 млн. лева, а към „ Булгаргаз “ - 86 млн.лв. с Данък добавена стойност, се показва в отчета на Комисията въз основа на получените данни. Една година по-късно - към 30.06.2022 година настоящите отговорности на сдружението доближават надлежно 909 млн. лева с Данък добавена стойност - по съглашения с БЕХ, и 273 млн.лв. с Данък добавена стойност - към „ Булгаргаз “. Това демонстрира, че през регулаторния интервал 1.07.2021 – 30.06.2022 година дългът на „ Топлофикация София “ към „ Булгаргаз “ ЕАД е повишен със 187 млн. лева

В отчета обаче се прецизира, че дългът на сдружението в действителност е повишен общо с 394 млн. лева , вследствие на осъществени две цесии сред „ Булгаргаз “ и БЕХ ЕАД на обща стойност 206 млн. лева Те също би следвало да бъдат регистрирани в повишаването на дълга на сдружението, защото съставляват цедирани, а не погасени отговорности.

В отчета на Комисията е изработен извод, че за проверявания интервал 01.07.2021 г.- 30.06.2022 година „ Топлофикация София “ ЕАД не е нарушила издадената й лицензия за активността „ произвеждане на електрическа и топлинна сила “. След осъществен разбор на предоставената информация Комисията смята, че натрупването на дълга към „ Булгаргаз “ ЕАД през интервала е разследване на невиждания растеж на цените през миналия ценови интервал, както и на някои регулаторни фактори.

Причината сдружението да не може да покрие този дълг са доста повишените разноски за закупуване на природен газ и излъчвания парникови газове, макар че през интервала са получени по-високи доходи от борсови продажби на електрическа енергия, в това число и приходи от извънлицензионна активност (дялово систематизиране, приходи от правосъдни вземания, даване на услуги и др.).
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР