Срокът на кредитната ваканция до края на годината е достатъчен,

...
Срокът на кредитната ваканция до края на годината е достатъчен,
Коментари Харесай

Горанов с важен коментар за кредитите и присъединяването на България към ИЕРЕМ

Срокът на кредитната почивка до края на годината е задоволителен, с цел да може фирмите и жителите да преминат през пика на рецесията. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет.

Той благодари на комерсиалните банки за решението за отлагане на заемите и напомни какви са изискванията, заложени от Българска народна банка. Мерките са предопределени за всички физически лица и компании, които се затрудняват да обслужват заемите си към банките и дъщерните им сдружения, като те би трябвало да заявяват това пред съответната банка.

Горанов обясни и какви са трите общоприети механизма за отлагане, които са утвърдени от Българска народна банка. Според първия може да се отсрочат главницата и лихвата до шест месеца. Вторият вид планува отлагане единствено на главницата до края на тази година, а третият механизъм е използван за револвиращи артикули. Задълженията могат да се разсрочват за период до шест месеца, който да изтича до 31 декември 2020 година

Финансовият министър напомни и, че ограниченията важат за отговорности зародили преди към 1 март 2020 година

Запитан сега има ли намаляване на критериите за участие в чакалнята на валутния съюз, Горанов съобщи: "Продължаваме по авансово утвърждения проект сред България и страните членки на ИЕРЕМ ".

"През юли 2018 година декларирахме, че желаеме да установим близко съдействие с Европейската централна банка и да аплайваме и влезем в ИЕРЕМ. Планът се извършва. Остава единствено една стъпка, с цел да се извърши изцяло. Следващите седмици ще работим интензивно за осъществяване на последния детайл от проекта.

Имаме увещание, че уговорките от наша страна и на сътрудниците ни са непроменени. Ако си свършим работата в графика, ще се присъединим към Банковия съюз и ИЕРЕМ ", посочи финансовият министър.

Запитан чакат ли се опашки поради банковата почивка, Горанов сподели: "Решението е ясно. Голяма част от тях не изискват посещаване на банкови клонове и офиси. Тези заеми би трябвало да са били постоянни или с най-много до 90 дни просрочие към 1 март. Тоест приказваме за проблематични заеми, ставащи такива точно заради проявлението на пандемията.

Тоест тези, които са били с нередовни заеми преди рецесията, няма да се възпозлват от механизма, утвърден от Централната банка ", добави той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР