Срокът на извънредната епидемична обстановка се удължава до 15 юли

...
Срокът на извънредната епидемична обстановка се удължава до 15 юли
Коментари Харесай

Удължават извъредната обстановка до 15 юли без нови мерки

Срокът на изключителната епидемиологична конюнктура се удължава до 15 юли поради растежа в броя на заболелите от ковид в последните седмици, реши държавното управление в сряда. Удължаването идва на фона на нови 130 случая за миналото денонощие, с което общият им брой надвиши 4000. Здравният министър Кирил Ананиев увери, че това няма да бъде съпроводено с нови тежки ограничения, а ще се запазят към този момент въведените: възбрана за влизане в страната или карантиниране на хора от страни с огромен брой заболели, физическа отдалеченост от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски на закрити публични места, стерилизация и отдалечена форма на работа, където е допустимо. Премиерът Бойко Борисов добави от себе си, че в случай че на футболните мачове не се съблюдава правилото за 1000 души в бранш, стадионите ще бъдат затворени за аудитория.



Ананиев заяви, че решението на държавното управление за удължаването на епидемиологичната конюнктура се базира на изчерпателен разбор на основния държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев, който демонстрира скок от три пъти в броя на новите заболели на дневна база от края на май насам, както и удвояване на позитивните проби от всички изследвани.

Новозаболелите са се нараснали над 3 пъти от края на май

“От 9 юни тази година се регистрира доста повишени на броя на на ден записаните случаи на ковид в страната. Методиката, по която се прави разбор в Европа, е на седмична или двуседмична основа. За интервала 27 май-9 юни приблизително на ден случаите на ковид са 26. За интервала 10 юни-23 юни случаите стават 84 на дневна база. В рамките на тези два двуседмични интервала имаме нарастване на заболелите от 3.2 пъти “, заяви Ананиев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР