Срокът на годност на ваксините може да се удължи, това

...
Срокът на годност на ваксините може да се удължи, това
Коментари Харесай

Срокът на годност на ваксините може да се удължи, правени са тестове за стабилност |

Срокът на валидност на имунизациите може да се удължи, това към този момент се направи за " Пфайзер ". Европейската организация за медикаментите (ЕАЛ) извърши оценка и удостовери, че срокът може да удължи от 6 на 9 месеца. Така че, за всички доставени в страната ваксини, чисто регулаторно, срокът на валидност е продължен.

Това каза по Българска национална телевизия Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ).

Той изясни, че компанията-производител е направила проби за непоклатимост, които демонстрират доколко съответния артикул дава отговор на спецификацията. Компанията е показала тези данни, ЕАЛ е направила оценка и е удостоверила, че удължаването на годността е допустимо. Това важи за към този момент създадените ваксини и за тези, които ще се произведат. 

Всяка смяна в късата характерност важи за всички страни, не е нещо характерно за България, акцентира Кирилов.

По думите му това не е казус, случва се за лекарствените артикули, когато се натрупват спомагателни данни и след осъществяване на оценка, срокът на валидност бива удължаван.

В България сега има партиди със период на валидност до септември, респективно в този момент той е до декември, изясни Кирилов.

Близо 6,6 милиона от позволените ваксини са доставени у нас до момента. Има налични от всички производители, към 2,5 милиона са поставените дози, а към 550 000 са дарени на страни отвън Европейски Съюз. 100 000 дози са препродадени на Норвегия, водят се договаряния за нови дарения и препродажба, само че процесът е муден, тъй като се изисква позволение от всички страни по съглашението, изясни още шефът на Изпълнителната организация по медикаментите.

Той заяви още, че изискванията за доставка са избрани в договорите и въпреки че през летните месеци е било забавено приемането към момента има доставки, които се чакат, въпреки и в по-малки количества.

По линия на трите контракта на Европейска комисия с " Пфайзер " доставките ще започват през декември и ще продължат до 2023 година, заяви Кирилов.

Шефът на ИАЛ разяснява и българският първообраз на ваксина против ковид:

" Не сме имали връзка с екипа на Българска академия на науките. Доколкото знам, извършени са лабораторните изпитвания. Надявам се да се премине и към клинични изпитвания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР