Сривът за 6 часа на Facebook, Instagram и WhatsApp и

...
Сривът за 6 часа на Facebook, Instagram и WhatsApp и
Коментари Харесай

Световна конспирация: Социалните мрежи хакнати заради досиет...

Сривът за 6 часа на Фейсбук, Instagram и WhatsApp и Messenge е координирана офанзива, която е обвързвана с излизането на следващите имена от следствието Раndоrа Рареrѕ ( " Досиетата Пандора " ). Тази тайна версия набира известност след краха на обществените мрежи.

Новата порция разкрития на Meждyнapoдния кoнcopциyм oт paзcлeдвaщи жypнaлиcти (ІСІЈ) и нeгoвитe мeдийни пapтньopи, cpeд кoитo Тhе Wаѕhіngtоn Роѕt, Военновъздушни сили, Тhе Guаrdіаn, Rаdіо Frаnсе и Іndіаn Ехрrеѕѕ, огласи скрити в офшорки бoгaтcтвa нa куп cвeтoвни лидepи и милиapдepи. Paзглeдaни ca близo 12 млн. дoкyмeнта, cъдъpжaщи 2.94 тepaбaйтa пoвepитeлнa инфopмaция oт 14 дocтaвчици нa oфшopни ycлyги. B paзcлeдвaнeтo cpeд дeйcтвaщитe гepoи ca pycкият пpeзидeнт Bлaдимиp Πyтин, кoйтo e cвъpзaн c тaйни aктиви в Moнaкo и чeшкият пpeмиep Aндpeй Бaбиш, нa кoгoтo тaзи ceдмицa мy пpeдcтoят избopи и кoйтo купил през офшорка двe вили във Фpaнция зa нaд 16 млн. дoлapa. Семейството на президента на Азербайджан Илхам Алиев е обвързвано с имотни покупко-продажби в Лондон на стойност близо 700 млн. $.

Сред другите държавни водачи, чиито имена се появяват в " Досиетата Пандора ", са някогашният президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, министър председателят на Пакистан Имран Хан, кралят на Йордания Абдула II, някогашният английски министър председател Тони Блеър.

Напълно е допустимо и по силите на огромна част от пострадалите от следствието Раndоrа Рареrѕ да забавят разобличаването им като ударят международните мрежи и печелят няколко часа за реакция, считат конспиратори.

Сривът на Facebook и другите мрежи може да се преглежда като

сериозна координирана световна офанзива върху сегашния международен ред

сега, твърди и Иван Савов, шеф на Европейския институт за риск политика.

Той разяснява, че е налице събитие от вида на така наречен черен лебед, извънредно рядко съвпадане на няколко събития – разкритието на някогашна служителка на Facebook, излизането на " Досиетата Пандора “ и механически срив на система с световни мащаби.

„ Която е способна и потвърди, че може да манипулира цели народи да се радикализират и да ги манипулира да правят дейности в една и ли друга посока. През Facebook беше определен Тръмп и през Facebook беше операцията, тъй че да гласоподават англичаните за Брекзит. Започваме да мислим доста съществено за това, че става дума за една сериозна, координирана световна офанзива върху сегашния международен ред сега “,заяви Савов пред БНР.

Първият голям удар върху Facebook пристигна 24 часа по-рано, когато някогашна служителка на компанията изнесе над 10 хиляди документи за злоупотреби с душeвността на хората и вероятно въздействие върху радикализацията в редица страни, в това число в посока към военни спорове. Часове по-късно се случи и техническият срив и е доста мъчно да го сложим в зоната на случайността, уверен е Савов.

Според него се е получила неуместна обстановка с мащаб, който въобще не е бил очакван в риск анализите на компанията.

„ Говорим за невиждан мащаб. Изключително акуратен удар и макар изказванията на компанията, че това е станало при неверен ъпдейт, нашите специалисти бяха на мнение, че тук може да става дума за злонамерено деяние от отчаян чиновник след публикуването на информацията, а може да е също злонамерено деяние извън, от държавно спонсорирани хакери, които да са блъснали системата, “ твърди шефът на Европейския институт за риск политика.

Според него това е началото на рухването на империята на Зукърбърг.

„ Конгресът на Съединени американски щати от дълго време проверява Зукърбърг, още от аферата с „ Кеймбридж аналитика “. Твърденията, че тези логаритми за психическо влияние, за радикализиране, основаване на отрицателни настроения, конфронтиране на хората, което води до по-голяма интензивност във Facebook, обаче в това време води до проблеми в страните, в това число в нашата можем да го забележим – всичко това е вързано с тази психоманипулация за негативизъм, която води до по-големи облаги, по-голяма интензивност на клиентите. Фокусът на не едно държавно управление, освен на Щатите, е да се търси решение за надзор и регулация “, разяснява специалистът.

В нощта против вторник е излязла информация, че в dark net са пуснати за продажба 1.7 милиарда акаунта с персонални данни на Facebook, заяви още Иван Савов.

Експертите считат, че този теч не е обвързван със снощния срив, а с кражбата на данни отпреди година и половина, посочи Савов.

„ Според мен беше отново нагласено да съвпадне с техническия срив. Това беше някъде на към четвъртия-петия час от срутва. “

Според Савов, в случай че приемем, че обществената мрежа има 2.5 милиарда консуматори, към този момент повече от половината данни са към този момент за продажба в тъмното пространство. Подобни данни се употребяват главно за финансови измами и кражба на идентичност.



Ъпдейт, а не хакери, е повода за небивалия срив

Масирана хакерска офанзива, интервенция на непознато държавно управление, вътрешен бойкот или бъг в системата. Това бяха главните версии за небивалия срив на Фейсбук, Instagram и WhatsApp и Messenge в понеделник.

Вероятността за хакерска офанзива обаче беше отхвърлена от самата компания. Софтуерният екип на Фейсбук разгласява пояснение за гафа в блога, поемайки виновността за грандиозния срив. Според вътрешната инспекция става въпрос за чисто механически проблем, който визира конфигурациите при мрежовите протоколи.

" Нашите инженерни екипи откриха, че измененията в конфигурацията на маршрутизаторите, които координират мрежовия трафик сред нашите центрове за данни, предизвикаха проблеми, които прекъснаха тази връзка.

Това спиране на мрежовия трафик имаше каскаден резултат върху метода, по който нашите центрове за данни споделят, което докара услугите ни до прекъсване ", пишат от Фейсбук.

Поглед обратно в историята демонстрира, че болшинството на сривовете на Фейсбук се дължат на несполучливи ъпдейти.

Експертът по онлайн сигурност Брайън Кребс споделя, че последното спирането е обвързвано с протоколите BGP (Border Gateway Protocol) на Фейсбук.

" Рутинната актуализация на BGP се обърка ", споделя Кребс. DNS доставчикът Cloudflare също уточни BGP като евентуалния провинен.

Няма застрашени данни на консуматори, няма застрашена информация след вчерашния срив на Facebook, Инстаграм и Уотсъп, изясни в Българска национална телевизия Борис Гончаров, инструктор по осведомителна сигурност.

Абсолютно всички консуматори на Facebook са били наранени, с подобен вид мащаб и такава дълготрайност до момента това не се е случвало. Дори вътрешните чиновници не са могли са употребяват вътрешните системи на компанията, сподели още той.

Няма заплаха да изгубим информация от профилите си, това изрично беше доказано, изясни в умозаключение специалистът.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР