Сривът се задълбочи на 14 март, но основно в Азия:

...
Сривът се задълбочи на 14 март, но основно в Азия:
Коментари Харесай

Пазарната оценка на глобалните финансови компании се стопи с 465 млрд. щ. долара

Сривът се задълбочи на 14 март, само че главно в Азия: показателят на финансовите компании от Азиатско-Тихоокеанския район (MSCI Asia Pacific Financial Index) падна с 3.1% до най-ниската си котировка от 29 ноември 2022-а.

 

Акциите на “Мицубиши Ю Еф Джей файненшъл груп ” олекнаха с 8.6% в Япония, на южнокорейската “Хана файненшъл груп ” – с 3.9%, а на австралийския “Ей Ен Зет груп холдингс ” – с 1.5%, а на “Ейч Ес Би Си холдингс ” – с 1.3% в Лондон.

 

Битуват съществени опасения, че финансовите компании могат да попаднат под сериозен напън от вложенията си в облигации и в други принадлежности поради провокирания безпорядък от SVB.

 

Доходността на американските държавни облигации продължи да се колебае след спада си на 13 март поради упованията, че Федералният запас може да се въздържи да качи лихвите вследствие на разтърсванията в банковата система.

 

Инвестиционни специалисти имат чувството, че американските централни банкери евентуално ще създадат лихвена пауза поради ликвидния риск, разяснява Банкерь.

 

От 10 март пазарната оценка на фирмите, включени в международните финансови показатели на развитите и на разрастващите се пазари на MSCI, се е стопила с към 465 милиарда щ. $.

 

Най-тежки провали има върху щатските районни банки: на 13 март показателят KBW Regional Bankig потъна със 7.7% – най-дълбоко от юни 2020-а.

 

Акциите на “Фърст рипъблик бенк ” пък са изгубили съвсем 73% в границите на три борсови сесии, което я трансформира в “двойкаджията ” на MSCI World Financial Index за този интервал.

 

Известен оптимизъм буди новината за 22% растеж на акциите на банката в предпазарната търговия на 14 март.

 

Международната рейтинговата организация “Мудис инвестърс сървис ” обаче е почнала да преразглежда дълготрайната кредитна оценка на “Фърст рипъблик ” и на още пет американски кредитни институции за те да бъдат понижени.

 

Акциите на европейските банки и застрахователи също се обезцениха на 13 март, като книжата на швейцарската “Креди Сюис груп ” потънаха с 9.6% до нов рекорден най-малко.

 

Масовите разпродажби краткотрайно стопираха на 14 март: показателят на акциите на европейските банки се колебаеше сред облаги и загуби.

 

Изключение вършат книжата на “Креди Сюис груп ”, които изгубиха нови 4.4 %.

 

Най-големите банки от Северна Азия са с най-малък риск от неочаквани всеобщи тегления на депозити, смачкали SVB, поради постоянния им микс от активи и ликвидност, показват анализатори.

 

Най-тежко потърпевшите от района са японските финансови бумаги след мощния им напредък от декември насам, подбуден от упованията, че “Бенк ъф Джъпен ” ще стартира да стяга паричната дисциплинираност след годините на свръхщедра парична политика.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР