Сривът на криптоборсата FTX има правни последици за основателя на

...
Сривът на криптоборсата FTX има правни последици за основателя на
Коментари Харесай

Подаден е колективен иск срещу основателя на FTX Сам Банкман-Фрийд 

Сривът на криптоборсата FTX има правни последствия за създателя на компанията. Според правосъдни документи против Сам Банкман-Фрийд е подаден групов иск в Маями. В желае се показва, че предлаганите от FTX лихвоносни сметки за криптовалута не е трябвало да се продават в Съединени американски щати заради липса на лиценз.

Припомняме също, че към този момент второ дело стартира в Лондон стартира против офшорната криптобанка с български притежатели NEXO за най-малко 59, 2 милиона $, само че могат да доближат 126 млн. $, колкото в действителност са всички поверени от вложителите средства.

Фалитът на FTX притегля и политици на сцената. Камарата на представителите на Съединени американски щати възнамерява да организира чуване по този въпрос. Освен Банкман-Фрийд ще бъдат изслушани и представители на съперници като Binance, предава Ройтерс.

Администрацията на Байдън също има намерение да реагира на последната рецесия. Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън прикани за по-строг контрол на пазара. Нейното министерство и други регулаторни органи към този момент бяха открили опасности на криптопазарите предходната година, в това число липса на бистрота и спорове на ползи, се споделя в изказване на министъра от сряда. В това отношение би трябвало да се ускори отбраната на потребителите, сподели тя.

Миналата седмица криптоборсата FTX подаде молба за отбрана от кредитори в Съединени американски щати, откакто клиентите всеобщо теглиха средства в отговор на тайното прекачване на депозити на стойност десетки милиарди долари. Въпреки това ликвидаторите на дъщерното сдружение FTX на Бахамите дефинират в правосъдни документи подадената от компанията майка в Съединени американски щати декларация за отбрана от кредитори като незаконосъобразна.

Бившият основен изпълнителен шеф на FTX.com Сам Банкман-Фрийд се сблъсква с рецесията в криптовалутите, за чието пораждане е оказал помощ, и се пробва да я преодолее чрез Twitter. В сряда той добави още 18 туита към криволичещата нишка, която стартира при започване на седмицата, предава Bloomberg. Постовете, оповестени на спорадични шпации, съчетават извинения за пропуските му с
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР