Сривът на жилищния пазар в Швеция се е ускорил до

...
Сривът на жилищния пазар в Швеция се е ускорил до
Коментари Харесай

Цените на жилищата в Швеция - с най-големия си спад от 2013 г.

Сривът на жилищния пазар в Швеция се е ускорил до най-бързия му ритъм от най-малко 2013 година насам, сочат нови данни, които ускоряват опасенията, че прогнозите за евентуален спад на цените на жилищните парцели в страната може да са занижени, предава Bloomberg.
 
Към октомври цените на къщите в Швеция са намалели с 19% по отношение на връхната си точка от март, а на жилищата – с 13 на 100, оповестява ипотечният заемодател SBAB, чийто знак се основава на данни за покупко-продажбите от уеб страницата за имотни разгласи Booli. Държавният ипотечен заемодател предвижда спад с към 20% по отношение на пика от март, малко повече от упованията на Nordea и Riksbank.
 
Забавянето, подтиквано от рекордно високата инфлация и възходящите лихви по заемите, отразява развиване, което се следи в целия свят, откакто цените на жилищата набъбнаха по време на пандемията.
 
В Швеция дългият цикъл на на практика непрестанен растеж на цените и изискванията по ипотечните заеми доведоха до внезапно повишение на задлъжнялостта, а защото доста семейства имат плаващи лихви по ипотечните заеми, ходовете на централната банка за ограничение на инфлацията бързо оказват влияние върху покупателната дарба.
 
Цените на жилищата са намалели с 4% през октомври по отношение на предходния месец, или с 2,3% на сезонно изгладена база, оповестява SBAB. За съпоставяне, номиналният спад през септември беше 2,6% и тогава ипотечният заемодател заяви, че това е рекордно намаляване.

Макар че има районни разлики, цифрите демонстрират спадове в цялата страна, като най-голямо намаляване е регистрирано в цените на независимите къщи във втория по величина град в Швеция Гьотеборг. Те са изгубили 19% от цената си по отношение на пика си от март.
 
" Цените не престават да понижават и при жилищата, само че техните спадове не са толкоз внезапни като при независимите къщи ", разяснява основният икономист на SBAB Роберт Бойе в официално съобщение.
 
" Възможното пояснение е, че високата инфлация и изключително повишението на цените на тока нанасят по-тежък удар на пазара на независими къщи ", добавя той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР