Сривът на фондовата борса е тежък за мнозина, но не

...
Сривът на фондовата борса е тежък за мнозина, но не
Коментари Харесай

Уорън Бъфет: Бъдете лакоми, когато останалите се страхуват

Сривът на фондовата борса е тежък за мнозина, само че не и за ръководителя на Berkshire Hathaway

Уорън Бъфет се възползва от разпродажбите, с цел да купи акции преференциално.

"Разпродажбите на фондовата борса са тежки за доста вложители. Не за Уорън Бъфет и неговия екип ", написа The Wall Street Journal, представен от

Berkshire Hathaway употребява срутва като опция да купи акции, инвестирайки десетки милиарди долари през последните няколко месеца, откакто приключи 2021 година с съвсем рекордно равнище на свободен кеш.

Базираната в Омаха компания е купила над 900 хиляди акции на Occidental Petroleum предходната седмица, сочат регулаторни данни. Ходът прави Occidental – сдружение, в което Berkshire стартира да влага предишния февруари, едно от 10-те най-големи притежания на компанията.

През последните няколко месеца Berkshire също усили залога си в Chevron, влага в Activision Blizzard, купи 11-процентен дял от НР и усили позициите си в Apple, където има най-голямо акционерно присъединяване.

Инвеститорите ще наблюдават какво още е купила Berkshire – и какво е продала, когато компанията показа данните си пред Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища (SEC) в понеделник. SEC изисква всички институционални вложители, които ръководят над 100 милиона $, да предадат отчети – така наречен „ 13F “, в границите на 45 дни след края на всяко тримесечие. Тъй като институциите би трябвало да разгласят притежанията си в документа, както и размера на пазарната капитализация на всяка позиция, вложителите постоянно употребяват 13F като тенденция за това къде шефовете на огромни фондове залагат на фондовата борса.

Един от изводите от отчета на Berkshire евентуално ще бъде, че компанията е употребила разпродажбите на пазара, с цел да премине в режим на вложение.

Бъфет от дълго време поучава вложителите да бъдат “лакоми, когато останалите се страхуват”. Тази философия евентуално беше сложна за използване на процедура през последните две години, в границите на които вложителите смениха голям брой настроения, само че надалеч не бяха уплашени. Сега, когато пазарите се срутват, Berkshire е в преференциална позиция да разшири своето голямо портфолио от акции, показват трейдъри.

Акциите на енергийни компании са най-силно представящите се в показателя S&Р 500 през тази година, защото печелят от растежа в цените на енергийните артикули. Инвазията на Русия в Украйна провокира опасения по отношение на земетресения при доставките на природен газ и нефт. Книжата на Chevron нарастват с 43% през тази година, а на Occidental – със 121%. За съпоставяне – показателят S&Р 500 се намалява с 16%.

"Енергийните акции също имат две характерности, които Бъфет търси – ниски оценки и възвръщаемост за вложителите под формата на противоположни изкупувания и дивиденти ", показва Джим Шанахан, анализатор на Edward Jones.

Акциите, изплащащи дивиденти, се показват по-силно в показателя S&Р 500 през тази година, частично тъй като вложителите, разтревожени от пазарната волатилност, се насочиха към бумаги, които могат да предложат постоянна възвръщаемост в кеш.

„ Те се вписват в профила “, разяснява Шанахан по отношение на покупките на акции на Chevron и Occidental от Berkshire.

На фона на високото равнище на волатилност при акциите, доста вложители и анализатори чакат Бъфет и портфолио мениджърите на Berkshire Тод Комбс и Тед Уешлър да продължат да насочват кеш към пазара през идващите няколко месеца.

Berkshire завърши предходната година с огромно количество кеш, което ненапълно се дължеше на обстоятелството, че компанията по този начин и не съумя да откри сдружения, в които си коства да влага дълготрайно, стана ясно от годишното писмо на Бъфет до акционерите от февруари. Към 31 март Berkshire разполагаше с малко над 106 милиарда $, което е намаляване по отношение на положението ѝ от 146,7 милиарда $ в края на 2021 година

"Тази година това се промени. На фона на затягащата се парична политика, забавящия се стопански напредък и продължаващите земетресения по веригите на доставка Бъфет е в стихията си ", показва Дейвид Кас, професор по финанси в Robert Н. Smith School of Business.

„ Разпродажбите на пазара на съвсем всичко дават на Berkshire опция да купи акции на по-ниски цени “, прибавя той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР