Сривът на електронната система за заплащане на глоби от шофьорите

...
Сривът на електронната система за заплащане на глоби от шофьорите
Коментари Харесай

Експерт пред Lupa.bg: Над 100 млн. лева са събраните пари от санкции на пътя за година

Сривът на електронната система за възнаграждение на санкции от водачите е подобен на казуса, който имаме с е-рецептите. Заданието на софтуера се написа от хора, които аналогово даже не схващат какво би трябвало да създадат. Дигитализацията е бъдещето, защото грешките се свеждат до най-малко, само че все пак ги има. Това съобщи пред Lupa.bg Христо Радков, ръководител на Българско обединяване на водачите.

" Знам за доста сътрудници, които са си платили глобите, само че след това се оказва, че това не е отразено в Национална агенция за приходите. КАТ и данъчните би трябвало да си споделят между тях. Когато платите на едното място, това би трябвало незабавно да излиза на другото. Самата система за глобите от доста години е електронна и когато ни спрат, чиновниците на Пътна полиция в таблета ревизират дали имаме връчени или неплатени наказания. Когато ни ги връчат и ги платим, ни предлагат да носим платежното с нас. Така ще можем при вероятно ново прекъсване да потвърдим, че сме платили, в случай че това не е отразено. Значи те признават, че тяхната система не работи добре. Затова би трябвало да се намерят грамотни хора, които да зададат ново задание за осъществяване.  Когато отиваме към 21-ви век, дано не отиваме с проблемите на 19-и. По-добре да си останем в аналоговата епоха, до момента в който не се образоваме задоволително добре ", уточни специалистът. 

" Преди 2 години на власт в България пристигнаха едни високообразовани хора. Те желаеха да създадат всичко съвременно. За жал се оказа, че някой от тях не приказват добре даже български. Затова продуктът, който основават, е долнокачествен ", счита Христо Радков. 

За миналата година за първите 7 месеца са платени на страната 67 милиона лв. от санкции. Може да се допусна, че събраните пари за цялата година са над 100 млн. лв..

" Защо създадохме улеснения да се събират повече пари, а не създадохме улеснения за водачите? Много от глобите, които ни връчват, са оспорваеми. Трябваме да имаме опция да ги оспорваме по електронен път ", предложи специалистът. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР