Сривът на борсата FTX внесе по-голяма спешност в регулирането на

...
Сривът на борсата FTX внесе по-голяма спешност в регулирането на
Коментари Харесай

Глобалните регулатори вдигат мерника на крипто платформите след срива на FTX

Сривът на борсата FTX внесе по-голяма неотложност в регулирането на крипто бранша и надзорът над такива „ конгломератни “ платформи ще бъде фокусът за 2023 година, сподели в изявление за Ройтерс новият ръководител на Международната организация на комисиите по скъпи бумаги (IOSCO) Жан-Пол Серве.

Според него  регулирането на крипто платформите може да се основава на правила от други браншове, които се оправят с спорове на ползи, като да вземем за пример организации за кредитен рейтинг и компилатори на пазарни индикатори, без да се постанова да се стартира от нулата.

Криптоактиви като биткойн съществуват от години, само че регулаторите избягваха интервенция в бранша Сривът във FTX, който изправи към един милион кредитори пред загуби в размер на милиарди долари, обаче ще способства за смяна в регулацията на бранша, сподели Сарве пред Ройтерс.

„ Чувството за необходимост не беше същото даже преди две или три години. Има някои разнообразни отзиви по отношение на това дали крипто е същински проблем на интернационално равнище, тъй като някои хора считат, че това към момента не е значителен проблем и риск “, сподели Серве.

„ Нещата се трансформират и заради взаимосвързаността сред другите типове бизнес и мисля, че в този момент е значимо да можем да стартираме полемика и да продължим напред “, добави той.

IOSCO, която сплотява международните регулатори на пазара на скъпи бумаги, към този момент е определила правила за контролиране на т.нар стейбълкойн, само че в този момент фокусът се насочва към платформи, които търгуват с тях.

В обичайния финансов бранш има функционално разделяне сред действия като ходатайство, търговия, банкови услуги и издаване, като всяка има собствен личен набор от правила за държание и защитни ограничения.

„ Такъв ли е казусът с крипто пазара? Бих споделил, че през множеството време не е “, сподели Серве.

Появиха се крипто „ конгломерати “ като FTX, които извършват голям брой функции като брокерски услуги, настойничество, лична търговия, издаване на токени, всичко това под един покрив, което поражда спорове на ползи, изяснява той.

„ От съображения за отбрана на вложителите е належащо да се даде спомагателна изясненост на тези пазари на посредством насоки за използване на правилата на IOSCO към крипто активи “, сподели Серве.

„ Възнамеряваме да публикуваме отчет от консултациите по тези въпроси през първата половина на 2023 година “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР