Сривът на борсата FTX направи необходимостта от регулиране на криптосектора

...
Сривът на борсата FTX направи необходимостта от регулиране на криптосектора
Коментари Харесай

„Светът се променя“: Сривът на FTX води криптопазара към неизбежното

Сривът на борсата FTX направи нуждата от контролиране на криптосектора по-спешна от всеки път. Според Жан-Пол Серве, новият ръководител на световния наблюдаващ на скъпи бумаги IOSCO, конгломератните платформи ще са фокусът на 2023 година Положителният миг е, че няма да се постанова да се стартира от нулата, защото може да се приложи опит от други браншове.

Криптоактиви като биткойн съществуват от години, само че регулаторите дълго време не се месеха, с цел да вкарат ред. Сривът на FTX, който сложи към един милион кредитори пред загуби в размер на милиарди долари, обаче ще помогне за смяна, счита Серваис.

„ Чувството за необходимост не бе такова даже преди две или три години. Има някои разнообразни отзиви по отношение на това дали крипто е същински проблем на интернационално равнище, тъй като някои хора считат, че то към момента не е значителен проблем и риск “, сподели Сервез пред Reuters.

Нещата се трансформират и заради взаимосвързаността сред другите типове бизнес, мисля, че в този момент е значимо да можем да стартираме полемика и натам вървим. “

IOSCO, която координира разпоредбите за страните от Г-20 и други, към този момент е определила правила за контролиране на постоянните монети. Сега фокусът се насочва към платформи, които търгуват с тях.

В обичайните финанси има функционално разделяне сред действия като ходатайство, търговия, банкови услуги и издаване, като всяка има собствен личен набор от правила за държание и защитни ограничения.

Такъв ли е казусът с криптопазара? Бих споделил, че през множеството време не “, сподели Сервез.

Той изясни, че с времето са се появили криптоконгломерати като FTX, които извършват голям брой функции, като брокерски услуги, настойничество, лична търговия, издаване на токени. Поставянето на всичко това под една шапка поражда спорове на ползи.

„ От съображения за отбрана на вложителите е належащо да се даде спомагателна изясненост на тези криптопазари посредством целенасочени насоки за използване на правилата на IOSCO към криптоактиви “, счита Сервез. Той добави, че още през първата половина на 2023 година се чака публикуването на отчет от консултациите по тези въпроси. 

Базираната в Мадрид IOSCO, или Международната организация на комисиите за скъпи бумаги, е сплотяващ орган за наблюдаващи на пазара, като Комисията за скъпи бумаги и тържища в Съединените щати, Bafin в Германия, Японската организация за финансови услуги и Органът за финансово държание на Обединеното кралство, всички от които се ангажират с използване на нейните рекомендации.

Мисля, че светът се трансформира. Знаем, че има известно пространство за създаване на нови стандарти за контрол на този тип криптоконгломерати. Има явна нужда “, сподели Сервез.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинкриптовалути регулация FTX криптопазар ПоследниНай-четениБюджет и финанси 0 Ефектът на бумеранга: Или по какъв начин войната в Украйна рани Русия Крипто 28 „ Светът се трансформира “: Сривът на FTX води криптопазара към неизбежното Енергетика 80 Ценовият таван на газа може да нанесе пазарен удар за $33 милиарда Любопитно 584 Светът е футбол: А какво се знае за Мондиал 2026? Компании 12162 „ Лукойл “ затваря рафинерията в Бургас при възбрана за експорт Крипто 10772 Биткойн дълбае дъното, а криптопазарът изтри $1.4 трилиона Бюджет и финанси 5928 Социалната комисия одобри пенсиите да се подвигат по ново „ швейцарско предписание “ Любопитно 5556 Незабравимо жп странствуване: Една нощ с експреса Истанбул – София Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР