Срив в системата за записване на деца за 1 клас

...
Срив в системата за записване на деца за 1 клас
Коментари Харесай

Срив на системата за кандидатстване за 1 клас и детски градини в София

Срив в системата за записване на деца за 1 клас и за детски градини в София. Според родители втори ден системата давала проблем. От общината обаче споделят, че системата отхвърля поради свръхпретоварване, заяви " Нова телевизия ".

Ден след старта на новата система за кандидатстване в 1 клас, родители алармират за проблем с нея.

„ Когато влязох в системата, след обновяването ѝ, няма никакви данни, че детето е признато в съответното заведение. Доста съм объркана какво се случва с профила, въобще ще може ли той да постъпи. Предстои ми връщане на работа и това много ме притеснява”, споделя Ренета Тодорова.

Десетки сигнали за неточности са получили и в столичното 119-о учебно заведение.

„ Периодът на кандидатстване в никакъв случай не е бил аршин. Моят съвет към родителите е за заобикалят първия ден, тъй като могат да се изгубят данни и да стане претоварване. Избягвайте и последния ден, с цел да не го пропуснете. Трябва да ги успокоим, че има премного време за класиранията, както за детски градини, по този начин и за първи клас”, съобщи Симеон Ангелов, зам.-директор на 119 СУ.

Същинското записване ще стартира на 19 април и ще продължи до 28 май. През това време родителите ще могат да декларират желанията си. След това системата ще остане заключена до 4 юни, когато ще бъде оповестено първо класиране. От общината оповестиха, че повода е свръхпретоварване.

„ Още в първия ден на стартирането имахме до 41 000 визити. Едновременно от 2 до 5 000 работеха в системата. Това е извънредно огромен интерес”, изясни Генчо Керезов, зам.-кмет по дигитализацията на София.

„ Не е съществено да не можеш да се оправиш с подобен трафик. Много родители са влезнали по едно и също време и системата не е съумяла да поеме трафика. Просто би трябвало да купят повече сървъри”, разяснява Доброслав Димитров, ИТ специалист.

От новия портал ще могат да се възползват над 12 000 бъдещи първолаци, които ще могат да аплайват за 168 общински учебни заведения в София.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР