Срив в работата на най-големия мобилен оператор в Украйна Киевстар

...
Срив в работата на най-големия мобилен оператор в Украйна Киевстар
Коментари Харесай

Половин Украйна остана без мобилна връзка

Срив в работата на най-големия мобилен оператор в Украйна " Киевстар " настъпи сутринта на 12 декември и докара в случай че не до парализа, то до доста съществени инфраструктурни проблеми в цялата страна. Повече от 24 милиона поданици на Украйна са клиенти на " Киевстар ", т.е. повече от половината от нейното население, осведоми Би Би Си.

Във вторник сутринта се оказа, че клиентите на този оператор са изчезнали телефонните услуги и мобилният интернет. Абонатите на " Киевстар " не можаха да преминат към кулите на други оператори като част от националния роуминг, стартиран с началото на войната техният потенциал просто не можеше да издържи на големия брой поръчки.

Ситуацията не се ограничаваше до усложнения в връзката. Възникнаха проблеми с цялото съоръжение, работещо с мобилния интернет на компанията. Например в няколко града на Украйна банкоматите и платежните терминали стопираха да работят, а в Лвов, заради зародилата обстановка, уличното осветяване трябваше да бъде изключено ръчно.

Сайтът на компанията падна рано сутринта, а поддръжката също не реагира. При тези условия в обществените мрежи започнаха да се популяризират клюки, че случаят в " Киевстар " се дължи на обстоятелството, че силите за сигурност са влезнали в централния офис на компанията за обиски.

Един от съсобствениците на " Киевстар " е съветският предприемач Михаил Фридман. Наскоро Киев национализира редица активи, които има, тъй че информацията за проблеми в тази компания изглеждаше напълно разумна.

Но към обед " Киевстар " пусна изказване, в което обясни огромния неуспех като мощна хакерска офанзива. Представител на компанията сподели, че служители на правоохранителните органи и разследващите организации фактически са идвали в офиса й - само че единствено с цел да снимат последствията от противозаконните дейности, не се приказва за обиски. Личните данни на потребителите не са били компрометирани и клиентите ще получат обезщетение, добави компанията.

Дали в хакерската офанзива има " съветска диря " - сходна догадка, като се имат поради днешните действителности, наподобява повече от реалистична, в " Киевстар " не прецизираха.

Ресорният вицепремиер Александър Кубраков сподели пред публицисти, че отстраняването на следствията от повредата ще отнеме няколко часа. Оптимизмът му е в внезапен контрастност с новопоявилата се информация за огромна хакерска DDoS офанзива на най-популярното приложение за интернет банкиране в страната " Монобанк ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР