Срив в Националната здравна информационна система обърка пациенти, нуждаещи се

...
Срив в Националната здравна информационна система обърка пациенти, нуждаещи се
Коментари Харесай

Срив в системата остави пациенти с електронни рецепти без лекарства

Срив в Националната здравна осведомителна система обърка пациенти, нуждаещи се незабавно от медикаменти, изписани им с електронни предписания по Здравна каса. " Този проблем не е индивидуален, от време на време се появява “, заяви за Plovdiv24.bg Димитрия Стайкова, ръководител на УС на Регионалната фармацевтична гилдия – Пловдив.

" Ние работим от една година по този начин, има дни с извънредно неприятен достъп в осведомителната система. Така беше и на 18 и 19 април. Но до момента това касае единствено рецептите по Здравна каса “.

Фармацевтите, обаче се тормозят, че сега текат разисквания и се чака от 1 май на електронен вид да преминат всички по този начин наречени " бели предписания за свободна продажба “. " Притеснени сме, защото ще се касае за всички издадени предписания от лекари и зъболекари и за всички заболявания.  

Системата не е подготвена като цяло за това. Ние, фармацевтите, сме подготвени, само че огромна част от лекарите не са подготвени, нямат опция. Как ще стане когато вървят на домашни визити и при незабавна помощ? Как ще се издаде електронна рецепта? Стоматолозите пък изобщо не са подготвени. А по какъв начин ще стане при възрастни пациенти, които ще изпратят някой различен в аптеката и по какъв начин ще му кажат да вземе лекарство от рецепта, която изобщо не вижда? “, сподели Димитрия Стайкова.

Тя добави, че като цяло фармацевтите не са срещу електронната рецепта, само че виждат, че обособените участници в този развой нямат подготвеност и това ще докара до огромно комплициране.

Заради тези опасения те упорстват за хибриден вид – с изключение на с електронни предписания,  да продължат да работят и с хартиени предписания, както до момента. Лекарският съюз също към този момент е излязъл с такова становище, уточни Стайкова. По думите и, сега съвсем няма страна в света, в която пациентите да се обслужват единствено с електронни предписания.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР