Срив в информацията - така началникът на отбраната адмирал Емил

...
Срив в информацията - така началникът на отбраната адмирал Емил
Коментари Харесай

Началникът на отбраната за инцидента в Чешнегирово: Получил се е срив в информацията

Срив в информацията - по този начин началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов дефинира повода за нахлуването на американски военни в индустриален завод край Чешнегирово в границите на учението " Суифт Риспонс ".

Президентът Румен Радев съобщи, че е безусловно неприемливо военни формирования да заплашват живота на български жители.

Служебният боен министър Георги Панайотов се извини на притежателя на цеха. Във Военноокръжната прокуратура в Пловдив тече инспекция по тъжба за случая - срокът е два месеца.

20 дни след непредвидената среща с американските командоси, работещите в цеха към момента претърпяват напрежението, споделя единият от съсобствениците.

" Все отново им споделих, в случай че някой не се усеща добре, да си потърси помощ, в случай че би трябвало да се взимат болнични. Ако получа обезщетение - дали от американска, или от българска страна - в случай че ще да са 1 млн. $, аз ще ги даря ", сподели Марин Димитров, съсобственик на предприятието.

Собствениците на предприятието са подали две тъжби: в районната и Военноокръжната прокуратура в Пловдив.

" България е подписала Споразумение със Съединени американски щати, като на техни военнослужещи не може да бъде търсена наказателна отговорност за закононарушения, осъществени на територията на друга страна, отвън Съединени американски щати. По-скоро задачата ни е морална ", споделя Борислав Мазнев, юрист на притежателя на предприятието.



Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов уточни като причина за случая " срив в информацията " макар годишното осъществяване на огромното обучение.

" Над 15000 военнослужещи минаха през този регион, бяха предислоцирани на друго място, без да се провокира никакъв ужас. Неприятност, в действителност тягост, само че когато приключи следствието - очевидно е, че се е получил срив в информацията ", сподели Ефтимов.

Президентът Румен Радев на среща със служебния боен министър Георги Панайотов и командващия Съвместното командване на силите ген.-лейтенант Любчо Тодоров.

" Абсолютно неприемливо е животът и спокойствието на българските жители да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от Българската войска, или от непозната войска ", сподели Радев.

Президентът настоя за откриване на виновните за нахлуването и за преразглеждане на организацията и ограниченията за сигурност при осъществяване на учения.

" Ученията с нашите съдружници на територията на България би трябвало да способстват за повече сигурност и доверие в груповата защита, а не да основават напрежение измежду българските жители ", добави президентът.

Служебният боен министър Георги Панайотов към този момент се е извинил на притежателя на щурмувания завод.

" Днес сутринта се обадих на притежателя на компанията, господин Димитров, " Инженеринг от Чешнегирово ", чийто завод е бил обект на това извънредно неприятно и смущаващо неразбирателство ", споделя Панайотов.



Нахлуването в цеха в действителност не е първият случай от постоянното обучение " Суифт Риспонс ".

През 2019 година още веднъж край летище " Чешнегирово " канадски боен почина при парашутен скок в границите на това обучение.

Тази година то е част от най-големите военни маневри на силите на Съединени американски щати и НАТО в Европа - " Дифендър Юръп " с над 28 000 бойци, които се организират на 30 полигона в 14 страни от Балтика до Балканите и от Северно до Черно море. Учението продължава доникъде на юни.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР