Новият тайландски лидер Срета Тависин е богат строителен предприемач, който не криеше политическите си възгледи

...
Срета Тависин, богатият лидер на една от най-известните империи на
Коментари Харесай

Срета Тависин, богатият лидер на една от най-известните империи на имоти в Тайланд, е избран за министър-председател само девет месеца след като се присъедини към политическа партия, която защитава бедните

От JINTAMAS SAKSORNCHAI Associated Press, 22 август 2023 г., 7:05 ч. Избори. 61-годишният новодошъл политик, който излъчва увереността на опитен бизнес магнат, ще ръководи усилията на партията Pheu Thai за стимулиране на икономиката и преодоляване на едно от най-големите различия в неравенството в света.

„Правя това, защото искам да подобря страната и икономиката", написа Срета в X, известен преди като Twitter, дни преди гласуването. „Бих искал да подчертая отново. Моят враг е бедността и неравенството на хората. Моята цел е по-добро препитание за всички тайландци.“

Srettha обяви миналия ноември, че се е присъединил към Pheu Thai, последната от поредица от партии, свързани с популярни но разногласен бивш премиер Таксин Шинаватра, който беше свален от военен преврат през 2006 г. Това беше първата официална стъпка на Срета в политиката.

Часове преди парламентарния вот във вторник, Таксин се завърна в Тайланд от години на самоналожено изгнание и започна да излежава присъда от осем години затвор по обвинения в корупция, които той отхвърли като политически мотивирани. Има широко разпространени спекулации, че очакваното назначаване на Срета е свързано със завръщането на Таксин и че това може да помогне за съкращаване на времето му в затвора.

В началото на тази година Срета се оттегли като главен изпълнителен директор и президент на семейната компания Sansiri, един от най-големите предприемачи на имоти в Тайланд с активи на стойност над 100 милиарда бата (2,9 милиарда долара). Той също така прехвърли всичките си акции, според съобщенията, оценени на повече от 1,2 милиарда бата (35 милиона долара), в компанията на дъщеря си.

Получателят на MBA от Claremont Graduate University в САЩ, Srettha доведе Sansiri до рекордна печалба от над 4 милиарда бата ($117 милиона) през 2022 г.

След като Pheu Thai потвърди, че ще го номинира като министър-председател Срета и Сансири се бориха с поредица от обвинения в укриване на данъци и пране на пари. Компанията и нейният бивш шеф отрекоха да са извършили нередности.

Pheu Thai завърши втори на изборите през май, но успя да събере коалиция от 11 партии - включително две провоенни партии, свързани с отиващия си премиер Прают Чан-оча — с достатъчно парламентарни гласове, за да одобрят Срета.

Срета е роден в богато семейство и има скептицизъм по отношение на него способност за свързване с основните гласоподаватели на Pheu Thai в сравнително бедния селски север на страната. След като се присъедини към партията, той се появи на много предизборни спирки, насочени към работническата класа, включително жители на най-голямата бедняшка общност в Банкок и селски фермери.

Той стана съветник на Pheu Thai's икономически екип и помогна за популяризиране на политиките на партията, включително план за даване на 10 000 бата ($290) в цифрови пари на всички тайландци на възраст над 16 години, което предизвика голям шум.

Преди да започне политическата си кариера, Срета беше високопоставен критик на отиващото си правителство, оглавявано от Прают, който като командир на армията организира преврат, който свали правителството на Pheu Thai, ръководено от сестрата на Таксин Йинглук през 2014 г., и който се върна като министър-председател след избори през 2019 г. Срета беше сред десетките опозиционни политици, академици и активисти, които бяха привикани от хунтата на Прают за разпит малко след преврата.

Срета написа много онлайн публикации, обвиняващи Прают и неговия кабинет за неуспеха да се справим ефективно с пандемията COVID-19. В съчетание с подкрепата си за ръководените от студенти протести, изискващи демократични реформи през 2020 г., той спечели тълпа от последователи, които се възхищаваха на възгледите му.

В интервю за Forbes Thailand миналата година , публикуван само дни преди официално да обяви членството си в Pheu Thai, Срета каза, че вярва, че големите предприятия и милиардерите трябва да допринесат повече за обществото, за да намалят неравенството. Той каза, че иска да вдъхнови младите хора да помогнат за укрепване на конкурентоспособността на Тайланд спрямо други страни.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР