Срещу заявения ръст на цена „Задължения към обществото“ и липсата

...
Срещу заявения ръст на цена „Задължения към обществото“ и липсата
Коментари Харесай

Голямата индустрия скочи срещу поскъпване на тока през ръст на цената Задължение към обществото


Срещу декларирания растеж на цена „ Задължения към обществото “ и неналичието на информация за предлагането на артикули и ценовите равнища на свободен пазар след 01.07.2018г. се оповестиха през днешния ден трите най-големи организации, представляващи тежката промишленост в страната в публична позиция, публикувана до медиите.

За следващ път се готви безочлив опит за растеж на крайните цени на електрическата енергия, твръдят от Българската Федерация на Индустриалните Енергийни Консуматори /БФИЕК/, Българската Асоциация на Металургичната Индустрия /БАМИ/ и Българската Камара на Химическата Промишленост /БКХП/. В поддръжка на своето твръдение те сочат оферти от енергийните сдружения растеж на цена „ отговорности към обществото “ от 37,25 лева/Мвтч. на над 55 лева/Мвтч. " Към това, без всякаква логичност и макар категорично решение на Конституционния съд, се планува в допълнение в цената да се включат и над 20 млн. лева за ВЕИ централи, изключени от режима за преференциални цени след намесата и на Европейската комисия ", твръдят индустриалците.

Мини Марица Изток упорстват за нарастване на цената на въглищата от 15%, което ще докара до спомагателен растеж на цена Задължение към обществото и цената на силата. Липсва каквато и да било информация по кое време ще се оферират количества електрическа енергия от АЕЦ Козлодуй и Топлоелектрическа централа Марица изток 2 с интервал на доставка след 01.07.2018 и каква ще е референтната цена за тези дълготрайни артикули, е посочено в позицията.

От трите организации се базират на опитът от предходната година, който по техните думи е посочил, че " на платформата за двустранни контракти в границите на секунди може да бъде продадено голямо количество електрическа енергия без равна осведоменост на всички пазарни участници ". В същото време липсваше задоволително предложение на дълготрайни артикули, а силата се оферираше на парче (високо търсене се оферират 5 - 10 – 50Мвт), припомнат от бизнеса.

С решение на Министъра на енергетиката се усили квотата за „ Студен запас “, при неразбираеми правила и без задоволителен ценови сигнал за включване на потребителските товари, настояват от трите организации и акцентират, че промишлеността изрично не приема:

1. Кръстосаното субсидиране – пазарът следва да дефинира цената на електрическата енергия, като се отстрани непазарната мярка - цена „ Зазължение към обществото “.

2. Каквото и да е нарастване на цена „ отговорности към обществото “.

3. Липса на задоволително информация и причини по съставените елементи на цена Задължение към обществото в заявките за одобряване на цени.

4. Включването на всевъзможни нови разноски и компенсирането на разноските за излъчвания през цена Зазължеение към обществото.

5. Административното повишение на цените на въглищата.

6. Непрозрачното и дискриминационно осъществяване на търговете за „ леден запас “.

7. Липсата на информация за предлагането на дълготрайни артикули на БНЕБ.

Индустриалните браншове, показани в БФИЕК, БАМИ и БКХП генерират над 23,7% от добавената стойност и над 25% от износа на Република България. Категорично настояваме да се регистрира интереса и рисковете за потребителите в процеса на ценообразуване, контролиране и либерализация в енергетиката, сочат в позицията си представителите на тежката промишленост.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР