Срещу станалото практика на подновения състав на енергийния регулатор определяне

...
Срещу станалото практика на подновения състав на енергийния регулатор определяне
Коментари Харесай

Индустрията: Как да работим десет дни без цена на газа?

Срещу станалото процедура на възобновения състав на енергийния регулатор установяване на цената на природния газ със задна дата възроптаха от Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) в понеделник. Тя изпрати писмо до премиера Кирил Петков, до регулаторния началник Станислав Тодоров, до министрите на енергетиката Александър Николов, на финансите Асен Василев и на стопанската система Корнелия Нинова, в което ги предизвестява за невъзможността предприятията да работят в такива условия и да подготвеност за митинги.

Малко преди този момент такава оповестиха и от Българската стопанска камара, само че поради неизясненост ще има ли обезщетения поради скъпия ток и през май.

От БФИЕК показаха, че е невероятно да се работи 10 дни в неустановеност каква ще е цената на синьото гориво от `1 май, откакто в петък стана ясно, че още веднъж тя ще бъде одобрена със задна дата. За март цената бе оповестена на 7-мо число, само че за май цената ще стане ясна чак на 10 май.

От Комисията за енергийно и водно контролиране оповестиха, че следва подписване на още контракти за различни доставки на природен газ, след прекъсването на количествата от " Газпром " поради отхвърли на " Българгаз " да заплаща в рубли. Затова и чак на 4 май държавният газов снабдител ще внесе финалното си заявление за цената, а съвсем седмица по-късно регулаторът ще го прегледа на закрито съвещание, с цел да го одобри.

Какво постанова това очакване не е ясно, в случай, че в случай че на 4 май " Булгаргаз " към този момент им договори, даже и да са единствено за седмица в края на май, регулаторът бе могъл доста бързо да ревизира плановете.

Доскоро " Булгаргаз " внасяше поправеното с с борсовите данни заявление на първо число и същия ден КЕВР сее произнасяше.

Сега бизнесът ще би трябвало да работи 10 дни без цена на газа и с вероятност повишаването да е 35 на 100, което би направило активността на редица сдружения невъзможна.

Особен проблем е за газостанциите, които зареждат коли с метан, тъй като не могат да вдигнат цените си, поради неналичието на избрана административно стойност, ще би трябвало да работят със старите и да фактурират на тях, а техните фактури ще са на новите по-високи цени, разясниха представители на сектора пред Mediapool.

" Намираме за неприемливо определянето на доставната цена на „ Булгаргаз “ за месец май със забавяне от 10 дни по отношение на началото на месеца! Това е продължение на порочни практики от предишното, които са били в ущърб на потребителите и против които БФИЕК постоянно е протестирала ", показват индустриалците в писмото си.

Според тях " късното установяване на цената на газа прибавя спомагателна неустановеност за промишлеността, която ще използва газ, само че няма да знае какъв брой ще би трябвало да заплати за него ". " Нещо повече, към първо число на месеца, газовият микс на „ Булгаргаз “ и разноските за доставката на горивото на входна точка в газопреносната система следва да са известни. Категорично възразяваме против тази процедура! ", показва бизнесът

Организацията упорства да се подхващат ограничения, които да отстраняват спомагателен растеж на цената или да доведат до нейното понижаване. Такава мярка би могла да бъде краткотраен таван на цената, а разноските над този предел да бъдат покрити посредством обезщетителен механизъм, предлага те.

БФИЕК адмирира това, че държавното управление е съумяло да обезпечи различни газови доставки, само че подлага на критика това, че не е показала ясно кои са източниците им, по кои направления се обезпечават и какви са количествата, както и най-важното – с каква дълготрайност ще бъдат тези доставки и на каква цена.

Според организацията в този момент очертаващите се цени на газа, които ще са по краткросрочни контракти на спотови цени на газа и ще са към 193 лева./МВтч, обезсмислят едногодишните контракти на промишлеността с " Булгаргаз ", които са в действие до края на 2022 година " Те са подписани с упованието за избрана предвидимост на цената според дълготрайните контракти за доставка на газ от Руската федерация и Азербайджан ", означават от федерацията.

" За нас остава неразбираемо и по какъв начин „ Булгаргаз “ получава различните доставки на природен газ и какъв брой медиатора стоят по веригата на доставка преди него, както и дали " Булгаргаз " или някой различен е запазил потенциали за транспорт и потенциали на терминали за полутечен газ. Тежката промишленост към този момент е декапитализирана вследствие на високите цени на електрическата сила и изрично няма да може да понесе скок на цените на газа с 35%! Алтернативните горива не са решение – постоянно те са неприложими, а когато могат да се употребяват, има нормативни спънки за това. Цените им също не са конкурентни. На българската промишленост не ѝ остава нищо друго с изключение на митинги!, приключва писмото, подписано от ръководителя на БФИЕК Ивайло Найденов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР