Срещу руския президент Владимир Путин има заповед за задържане от

...
Срещу руския президент Владимир Путин има заповед за задържане от
Коментари Харесай

ЕК се надява Турция да знае за заповедта за арест на Путин

„ Срещу съветския президент Владимир Путин има заповед за задържане от Международния углавен съд (МНС). Надяваме се нашите турски сътрудници да знаят за това “, съобщи през днешния ден Петер Стано – представителят на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

Той разяснява предстоящото на 12 февруари посещаване на Путин в Анкара. Руският президент ще се срещне с турския си сътрудник Реджеп Ердоган.

Клуб Z попита Стано дали Европейската комисия чака турските управляващи да арестуват Путин при идването му.

„ Не става дума за нашите упования. Заповедта на МНС е наложителна за всички страни, които са страни по него. Това значи за всички страни, утвърдили Римския статут “, отговори „ гласът “ на европейската дипломация.

Турция обаче не е измежду страните, подписали Римския статут. Тя е кандидат-член на Европейски Съюз и затова върху нея се оказва напън да го направи. Но никой не е в положение да я задължи на тази стъпка.

„ Казваме, че това, което би трябвало да създадем, е да подкрепим Украйна в нейната самозащита. Когато става дума за напъните за мир, най-хубавата основа, която е интернационално приета и която се разисква понастоящем, е украинската формула за мир “, добави Петер Стано.

Той също по този начин изрази вяра Турция да има поради, че до момента Кремъл не е предприемал правдоподобни дейности за спокойно решение в Украйна.

„ Всички виждат какъв брой може да се има вяра на сходни съветски начинания “, добави той.

И напомни, че Турция е изиграла значима роля за действието на зърнения кулоар през Черно море, до момента в който той към момента не е бил закрит.

Междувременно Европейската комисия и Международната финансова корпорация (МФК) – част от Групата на Световната банка, подписаха съглашение за гаранция за отпущането на 500 милиона евро вложения в частния бранш на Украйна. Те би трябвало да оказват помощ за възобновяване на страната. Сред секторите, които ще бъдат подкрепени, са главните инфраструктури, производството на артикули, насърчаването на декарбонизирането, съхраняването на поминъка и други
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР