Правителството на Хонконг ще обжалва отказа на съда да забрани популярна протестна песен

...
срещу отказа на съда да забрани популярна протестна песен по
Коментари Харесай

срещу отказа на съда да забрани популярна протестна песен по негово искане, подновявайки притесненията за по-нататъшно подкопаване на свободата на изразяване в града

От KANIS LEUNG Associated Press, 7 август 2023 г., 7:36 ч. „Маршът на доброволците“ в Китай.

Министерството на правосъдието каза в изявление, че неговият секретар, който е действал като „пазител на обществения интерес“, е настоявал за забраната въз основа на защитата на националната сигурност . Съдът може да реши дали да преразгледа или отхвърли искането за обжалване.

Департаментът не сподели повече правните си основания за обжалването в изявлението.

Съобщението дойде, след като множество про-пекински законодатели призоваха отдела да подаде жалба. Ходът на правителството поднови безпокойството относно възможните последици, причинени от забраната.

Критиците предупредиха, че удовлетворяването на искането за забрана на излъчването или разпространението на песента би допринесло за намаляване на гражданските свободи, откакто Пекин започна репресии след протестите през 2019 г. Те казаха, че издаването на съдебната заповед може да попречи на операциите на технологичните гиганти и да навреди на привлекателността на града като бизнес център.

Правителството се обърна към съда през юни, след като Google се противопостави натиск за показване на националния химн на Китай като водещ резултат при търсения за химна на града вместо „Слава на Хонг Конг“. песен, за да се застъпи за отделянето на Хонконг от Китай. Правителството също така ще се стреми да забрани всякакви действия, използващи песента за подбуждане на други към отцепване и оскърбление на националния химн, включително онлайн.

Хонконг, бивш британски колония, върнат под китайско управление през 1997 г. и му беше обещано, че може да запази своите граждански свободи в западен стил непокътнати в продължение на 50 години след предаването. Но законът за националната сигурност, наложен от Пекин, заедно с други промени през последните години, свиха отвореността и свободите, които някога бяха отличителни белези на града.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР