срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката АЕЦ предизвика

...
срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката АЕЦ предизвика
Коментари Харесай

Украйна иска демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

против най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката АЕЦ провокира интернационална паника, като Киев предизвести за риска от злополука сходна на случилото се в Чернобил и прикани региона да бъде трансфорат в демилитаризирана зона, предава Ройтерс.

прикани нуклеарните инспектори на Организация на обединените нации да получат достъп до централата , до момента в който Киев и Москва си размениха обвиненята за обстрелите, които се случват на територия, окупирана от Русия в Южна Украйна и против която се смята, че Украйна възнамерява контраатака.

" Всяка офанзива (срещу) нуклеарна централа е самоубийствено нещо ", сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш на конференция в понеделник в Япония, където участва на мемориалната гала за мир в Хирошима в събота в чест на 77-ата годишнина от първата атомна бомбардировка в света.

Петро Котин, началник на украинската държавна нуклеарна енергийна компания " Енергоатом ",, която към момента се ръководи от украински личен състав.

" Решението, което чакаме от международната общественост и от всички наши сътрудници... е да бъдат изтеглени нашествениците от територията на централата и да създадем демилитаризирана зона на територията й ", сподели Котин по малкия екран.

" Присъствието на миротворци в тази зона и предаването на контрола върху централата на тях, а по-късно върху украинската страна, ще реши този проблем. "

Евгений Цимбалюк, украинският дипломат в Международната организация за атомна сила на Организация на обединените нации (МААЕ), упрекна Русия, че се пробва да аргументи прекъсване на тока в Южна Украйна , атакувайки централата. Той прикани за водена от Организация на обединените нации интернационална задача в Запорожката АЕЦ до края на този месец.

" Ще използваме всички вероятни канали на дипломация, с цел да доближим МААЕ и Организация на обединените нации до провеждането на тази задача. Наистина се нуждаем от нея незабавно, допустимо най-скоро... ", сподели Цимбалюк пред кореспонденти във Виена, където е основана МААЕ.
 Зеленски с апел: Международната общественост да разгласи Русия за спонсор на тероризма
Зеленски с апел: Международната общественост да разгласи Русия за спонсор на тероризма

От съветска страна настояват, че украинските сили изправят цяла Европа на ръба на нуклеарна злополука

След това осведомителната организация РИА Новости цитира посланика на Москва в МААЕ, който сподели, че Русия е подготвена да улесни визитата на МААЕ в реакторния комплекс .

Руското министерство на защитата съобщи, че украинските офанзиви са развалили високоволтови електропроводи, обслужващи централата от руската ера, и са я принудили да понижи производството на два от шестте си реактора, с цел да " предотврати разстройства ".

Москва упрекна Киев, че се пробва да " вземе Европа за пленник ", като обстрелва Запорожката АЕЦ в Южна Украйна.

В изказване съветското външно министерство съобщи, че желае Международната организация за атомна сила (МААЕ) да посети централата, само че че Киев блокира евентуално посещаване.

" Те вземат цяла Европа за заложници и нямат нищо срещу да я подпалят поради своите нацистки идоли ", сподели представителят на външното министерство Мария Захарова .

Представител на съветската окупационна администрация в Запорожка област съобщи по-рано, че оборудването работи обикновено .

Украйна упрекна Русия за офанзивите в региона на Запорожката АЕЦ, които съгласно нея са развалили три датчика за радиация , като двама служащи са приети в болница след пострадвания от шрапнели. Ройтерс не можа да удостовери версията на нито една от страните за случилото се.

В диалог с кореспонденти представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че обстрелът е " извънредно рисков " и добави: " Очакваме страните, които имат безусловно въздействие върху украинското управление, да употребяват това въздействие, с цел да изключат продължаването на сходни обстрели ".

Котин означи заплахата от удар на снаряди в контейнери с високо радиоактивно отработено нуклеарно гориво като изключително ужасяваща. Ако бъдат счупени два или повече контейнера, " ще е невероятно да се оцени мащабът на тази злополука ".

в света се случи през 1986 година, когато избухна реактор в Чернобилската АЕЦ в северозападна Украйна. скоро след нахлуването на 24 февруари, само че.
 Зеленски звънна на Шарл Мишел за АЕЦ-а в Запорожието
Зеленски звънна на Шарл Мишел за АЕЦ-а в Запорожието

Украйна и Русия се упрекват взаимно за артилерийски обстрел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР