Срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и номинираната от партията

...
Срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и номинираната от партията
Коментари Харесай

Вижте кои са висшите политици, разследвани от прокуратурата, и защо

Срещу водача на ГЕРБ Бойко Борисов и номинираната от партията му за министър председател Мария Габриел текат прокурорски инспекции. Това заяви държавното обвиняване, очевидно подгрявайки изказването на основния прокурор Иван Гешев " по настоящи тематики ", което е планувано за 14 ч.
В 15 ч. Габриел би трябвало да върне мандата, изпълнен или не, на президента Румен Радев.
На този декор пресцентърът на Гешев заяви, че предходната седмица във Върховна касационна прокуратура са постъпили сигнали против Борисов, Габриел, както и против двама от членовете на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, които желаеха уволняване на Гешев.
Сигналите са разказани по този начин: два сигнала от жител, съдържащи изказвания за противоправни дейности на членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет – К.Ч. и Г.К.; сигнал от съдружие, съдържащ изказвания за употребявано общинско жилище в София от някогашен член на Европейския парламент – М.Г.; сигнал от жител, съдържащ изказвания за пренесени при започване на 2021 година през границата на страната към непозната страна големи суми в български левове посредством потребление на летателни средства на Държавен авиационен оператор (старо име " Авиоотряд 28 " ); сигнал от гражданско съдружие, съдържащ изказвания за корупция и корист с власт от Б.Б. - ръководител на политическа партия, М.Н. – някогашен министър и други лица.
Прокуратурата изяснява, че поради публичната значителност на случаите, инспекциите се правят персонално от висши прокурори. Ако се наложи, ще се търси информация от КПКОНПИ, ДАНС, Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, ГДНП, ГДБОП и други министерства и ведомства.
Сигналът за Габриел явно е обвързван със случай, по който тя към този момент беше тествана и почистена от КПКОНПИ още през 2019 година, когато тя беше евродепутат. КПКОНПИ беше сезирана от гражданско съдружие " БОЕЦ " при започване на същата година, откакто следствие на " Биволъ " сподели, че Габриел е сключила контракт за наем с общинското сдружение “Заводпроект ” за апартамент на ул. “Никола Вапцаров “ 25 в столичния квартал " Лозенец ". За жилището от 128 кв. м евродепутатката е плащала 400 лева месечен наем. По това време наемите в същия квартал са варирали сред 1400-1600 лева Договорът е подписан през 2010 година, когато Габриел към този момент е в Европейския парламент с 30 000 лева месечен приход, а Столичната община е ръководена от ГЕРБ.
В решението на антикорупционната комисия се твърдеше, че Мария Габриел е употребила жилището две години - от 2010 до 2012 година, макар че " Биволъ " даде данни, че Габриел го е употребила и като еврокомисар. При разглеждането на сигнала КПКОНПИ е направила информация в уеб страницата на Европейския парламент и също по този начин е изискала автобиография на българския евродепутат, от която е открито, че Габриел заема към оня миг висша обществена служба. Комисията обаче на процедура се възползва от празнини в националното законодателство, като показва, че съгласно остарелия закон за спор на ползи (ЗПУКИ), настоящ до 2018 година, евродепутат не е обществена служба. Така официално Габриел не се оказа извършител. По-късно евродепутатите към този момент бяха категорично посочени като обществени длъжности.
Самата Мария Габриел изясни по-рано, че апартаментът е бил на " шпакловка " и договорът със “Заводпроект ” е предвиждал да бъдат осъществени довършителни работи, а цената на наема е била избрана от лицензиран оценител. " Това е единственото, което съм поискала като помощ, нищо повече. Не съм желала да взема, да се фаворизирам от някакво състояние или да взема апартамент или каквото и да било. Напротив, просто имах потребност в действителност от помещение, в което да си складирам част от нещата ", оправдава се тя пред сп. " Тема " през 2014 година
За Борисов е ясно, че предходната седмица " БОЕЦ " сезираха висшата прокуратура. Сигналът съдържа свидетелски показания, собственоръчно подписани на всяка страница, от предприемач, който свидетелства за това, че персонално е предал рушвет на Бойко Борисов, с цел да му бъде възобновен Данък добавена стойност в размер на милиони, като от ДДС-то, самият той признава в своите сведения, е било законно възбранено поради подправени фактури.
Проверяваните членове на Висш съдебен съвет явно са Калина Чапкънова и Георги Кузманов, до неотдавна част от вярното лоби на Гешев, в този момент одобрявани като предатели от основния прокурор.
За " Авиоотряд 28 " още през 2013 година водачът на " Атака " Волен Сидеров твърдеше, че със самолети се изнасят пари в чужбина от ръководещите, с цел да бъдат вкарвани в офшорни сметки. По думите на Сидеров парите са изнасяни за Ливан. " Става въпрос за милиардни суми ", споделяше той.
Министър с букви М.Н. - Мирослав Найденов, фигурираше в делото, нашумяло като " канибалското ". По изказвания на Бойко Рашков, някогашният министър председател бил заплашвал предприемач по какъв начин " фамилията му няма да разбере дали не яде неговото месо ". 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР