Срещу компанията вече има над 31 000 искаВърховният съд на

...
Срещу компанията вече има над 31 000 искаВърховният съд на
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ нанесе удар на Байер

Срещу компанията към този момент има над 31 000 желае

Върховният съд на Съединени американски щати нанесе удар на немската компания "Байер ", притежател на компанията "Монсанто ", по случая, обвързван с нейния хербицид "Раундъп ", съобщи Франс прес, представен от Българска телеграфна агенция.

Върховният съд отхвърли да стартира да преглежда досието, по което бе сезиран и по този метод направи дефинитивно предишно правосъдно решение, обещано на по-долна инстанция, осъдила компанията да заплати 25 милиона $ на пенсионер, който твърдеше, че онкологичното му заболяване се дължи на този хербицид на основата на глифозат.

Това решение може да има тежки последствия за "Байер " и да проправи пътя към изплащането на компенсации в размер на няколко милиарда $.

Срещу компанията към този момент има над 31 000 желае. Освен това тя подписа и по редица други искове извънсъдебно съглашение. Германският колос е заделил към този момент 6,5 милиарда $, с цел да се оправи с тези нови процедури.

В резултат на решението на Върховния съд акциите на компанията белязаха спад с 2,05 % на борсата в Франкфурт.

Пенсионерът Едуин Хардман е диагностициран с неходжкинов лимфом през 2015 година Той бе един от първите атакували "Монсанто ". Той е употребявал хербицида в продължение на 25 години в парцела си. Пенсионерът упреква "Монсанто ", че е мамела клиентите си, че продуктът ѝ е безопасен и не е отправила съответното предизвестие на етикетите.

"Байер ", в качеството ѝ на притежател на "Монсанто ", бе наказана да заплати на мъжа през 2019 година 25 милиона $. Апелативна инстанция удостовери това решение през 2021 година Тогава компанията се обърна към Върховния съд на Съединени американски щати и се стигна до днешното решение.

"Байер " разчиташе на това, че американската Федерална организация за отбрана на околната среда бе решила, че глифозатът не е представлявал заплаха за здравето и не заслужавал особено предизвестие, че може да провокира рак. Но апелативен съд в Калифорния предходната седмица разпореди организацията да преразгледа този извод

Световната здравна организация и Международният център за онкологични проучвания към този момент са определили глифозата за "вероятно канцерогенна субстанция ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР