Срещу кмета на община Септември Марин Рачев ще бъдат повдигнати

...
Срещу кмета на община Септември Марин Рачев ще бъдат повдигнати
Коментари Харесай

Задържаха кмета на Септември, повдигат му две обвинения

Срещу кмета на община Септември Марин Рачев ще бъдат повдигнати две обвинявания. Това заяви на конференция в Общината представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова, предава „ Фокус ".

" Разследването на Специализираната прокуратура е почнало в края на ноември предходната година. Корупционно закононарушение от кмета на община Септември. Към сегашния миг той е арестуван по Закона за Министерство на вътрешните работи. В рамките на утрешния ден Специализираната прокуратура ще повдигне обвиняване на лицето за две закононарушения към този миг и те са умишлена занемареност във връзка с седем покупко-продажби. Второто обвиняване, за което са събрани доказателства, е подписване на неизгодна договорка. Имот, който като кмет е закупил от едно сдружение, чийто притежател е бил той преди ", разгласи Арнаудова.

Тя посочи, че първото обвиняване е за умишлена занемареност по член 219, алинея 3 от Наказателния кодекс, като изясни, че става дума за 7 покупко-продажби, при които са подписани контракти по реда на Закона за публичните поръчки от месец март 2016 година до месец март 2017 година Кметът Марин Рачев не е упражнил задоволителен надзор върху длъжностно лице, което е правило строително-монтажни работи. Тези действия са осъществени некачествено или ненапълно от сдружение, притежател на което е родственик на кмета. Изписвани са средства за поправки на улици както в град Септември, по този начин и в село Семчиново, като са нанесени вреди за към 100 хиляди лв..

Второто обвиняване е за подписване на неизгодна договорка през март 2017 година, когато кметът е закупил от сдружение парцел, който преди този момент е употребил (преди да бъде кмет), на стойност, надвишаваща със 100 хиляди лв. цената на парцела.

Освен кмета Марин Рачев, ще бъде разследвано и цялото му семейство, посочи административният началник на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

" Предмет на следствие ще бъде цялото родословие на кмета, тъй като обвързваните с него компании, които са много и не мога да ги изредя всичките и да ги възпроизведа вярно към този миг, са ръководени, представлявани, благосъстоятелност на втори братовчедки, съпруги и всевъзможни други, които сега не мога да ги възпроизведа. Така че по тази линия, в последните две години, те са получили публични поръчки по реда на Закона за публичните поръчки. Строително-монтажни действия и работи са осъществени за над 13 милиона лв. ", разяснява Гешев.

По-рано през днешния ден акция на Специализираната прокуратура активизира над 50 служители на реда, които нахлуха в постройката на Община Септември. Бяха осъществени обиски, конфискувани документи от кабинетите на кмета и администрацията, бяха претърсени и частни домове. Накрая Рачев бе отведен от маскирани служители на реда.

Марин Рачев бе определен за кмет на Септември на Местните избори през 2015 година, като бе повдигнат от квотата на ГЕРБ. Както е известно през предходната година ръководителят на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, пък бе отхвърлен, откакто с негово оръжие дете бе умъртви ресторантьор. Споменатото село Семчиново, пък от през вчерашния ден е публично е без кмет, откакто съдът в профил досегашния градоначалник Пламен Темелков, който бе упрекнат за трафик на хора и полова употреба на дами в Испания.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР