Срещу изграждането на завод за горене на отпадъци в община

...
Срещу изграждането на завод за горене на отпадъци в община
Коментари Харесай

Сухиндол и Павликени на протест срещу изграждането на завода за боклук


Срещу построяването на цех за горене на боклуци в община Павликени стачкуват поданици на общините Сухиндол и Павликени. Подписката е проведена от Сухиндол ИНФО (www.suhindol.info) и е адресирана до Парламента, Министерския съвет, Министерството на околната среда и водите и кметовете на Сухиндол и Павликени.

Според несъгласните с плана, той носи заплаха за в допълнение замърсяване на въздуха, водите и почвите.

" Ние, жителите, настояваме за възбрана на нови и настоящи капиталови оферти, свързани с изгарянето на RDF боклуци на територията на община Павликени. Всички стопански политики на Европейски Съюз изключват изгарянето, като способ за потребление на отпадъците, което със същата мощ важи и за Община Павликени. Тя също е член на Европа. ", написа в подписката.

С актуалната подписка уредниците уведомяват, че ще подхващат всички вероятни законни ограничения, с цел да защитят правото си на заслужен живот и чиста околна среда. Категорично отхвърлят всевъзможни административни решения, застрашаващи живота и здравето на жителите на община Павликени, община Сухиндол, и на близките обитаеми места. Не одобряват никакви доводи в отбрана на капиталови планове, свързани с боклуци, за сметка на живота и здравето на популацията.

Те избират общините им да се развиват като съвременни такива, привличащи вложители с производства като: текстилна, шивашка, хранително-вкусова индустрия, машиностроене и други и да бъдат туристически дестинации.

Инсталациите за горене на боклуци и площадките/контейнерите за складирането им обричат нашите обитаеми места на крах, повличащ след себе си хора и природа. Дейностите с боклуци са източник на замърсители, като диоксини и фурани, избрани тежки метали /доказано канцерогенни замърсители/, разтревожени са те.
 В Павликени не се тревожат от желанията на Вълка да гори отпадък Обновена
В Павликени не се тревожат от желанията на Вълка да гори отпадък

Еколозите съзират заплаха от диоксини и фурани

Припомняме, че Инвестиционното желание е на предприемача Румен Гайтански в най-голямото павликенско село Върбовка. Фирмата на Гайтански " Петрургия " има 35-годишен концесионен контракт за кариерата за базалт в село Върбовка, който е почнал през март 2013 година. Кариерата и индустриалните мощности за каменна вата са на 1,5 км от селото с 1400 поданици.

Инвестиционното желание е за парцел от 700 декара, като индустриалната зона ще обгръща 296 декара. Обещават се 300 работни места. Планира се с три линии да се създават общо 112 500 тона на година каменна вата, а силата за това ще се обезпечава от изгарянето на 1160 тона битови боклуци на ден.

Според кмета на село Върбовка Ивелин Розинов, там няма напрежение измежду хората. " Този цех е на правилото безусловно чиста екология. Не виждам напрежение тук, в селото. По-скоро удовлетворение, тай като ще бъдат основани много работни места ", изясни той.

В отчета за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) е записано, че не се чака замърсяване на въздуха.

Не по този начин считат природозащитни организации. От сдружението " За земята " показаха, че няма изясненост за произхода на битовите боклуци, които ще се изгарят, и за нездравословните излъчвания от мощно токсичните диоксини и фурани.

Срещу капиталовото желание се оповестиха и от партията на Цветан Цветанов.

По-късно денем екоминистърът Борислав Сандов пред публицисти изясни, че Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново разполага с оперативна автономия и той, като министър, няма право на директно влияние върху проблема на този стадий. Би има едвам след произнасянето на Регионална инспекция за опазване на околната среда, каквото към момента няма.

" Това, което е значимо да кажа по въпроса, е, че е извършен локален референдум в село Върбовка. И това би трябвало да бъде регистрирано ", сподели още министър Сандов. Той добави, че когато се приказва за осъществяване на несъмнено капиталово желание, мнението на локалното население би трябвало да бъде взето поради.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР