Срещу грип са се ваксинирали около 7-8%, като това е

...
Срещу грип са се ваксинирали около 7-8%, като това е
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Ваксинирани срещу грип у нас са 7-8%, в чужбина - 80

Срещу грип са се ваксинирали към 7-8%, като това е %, образуван при цялостно привършване на противогрипните ваксини. За съпоставяне в други страни над 80% от рисковите групи на популацията (възрастни и такива с хронични заболявания) са покрити. Това съобщи националният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

От през днешния ден област Бургас и Шумен са в грипна зараза. Държавният здравен контрольор разяснява пред Българска национална телевизия, че в обстановката доста е значимо отношението и на самите родители, с изключение на контролът, който би трябвало да е първокласен и действителен. Той дефинира дейностите на здравните управляващи в Бургас като съответни и навременни.

Ямбол е на прага на грипна зараза Рязък скок на болните от грип и остри респираторни болести се регистрира в област Ямбол през последната седмица.

Прогнозира, че междусрочната почивка на учениците най-вероятно няма да бъде удължена с 2 дни на национално равнище, с оглед епидемиологичната конюнктура, защото обстановката е друга в обособените райони на страната, а грипът тази година е пристигнал 10-ина дни по-рано.

Здравните управляващи регистрират по-висока заболеваемост от грип във Варна, Ямбол, Добрич и Пазарджик. Националният здравен контрольор посочи, че в този момент разпространяването на грипа е най-застъпено при децата. Призова родителите да не подценяват грипа. " Ако имаме такива признаци - задържане на висока температура 2-3 дни, усложнения в дишането, мощна изнемощялост, това си е причина за медицински обзор и съществено лекуване ".

Грипната вълна към този момент е почнала и в границите на 2 седмици евентуално ще обхване всички райони на страната, само че няма да е по едно и също време.

Той акцентира, че не е наложително при грипна зараза да има грипна почивка. Следим доста индикатори, които дават по-ясна картина, сподели Кунчев. При чиста вирусна зараза няма изгода от антибиотици. Лекар би трябвало да реши дали няма бактериална съставния елемент, това пациентът не трябва самичък да го прави, подсети националният здравен контрольор. Антивирусните препарати са ефикасни до 48 часа, акцентира доцент Кунчев.

По думите му грипът не е изместил изцяло ковид, въпреки и той в този момент да протича по-леко. Сега като най-голяма заплаха по тематиката Ковид Кунчев видя разновидността XBB.1.5, приближаващ от Съединени американски щати. По думите му, болестта с него е по-леко, само че той не цитира данни за какво споделя по този начин, обаче пък разновидността се популяризира бързо, с удвояване на броя на случаите на към 9-10 дни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР