Срещу директорите на Shell е предявен личен иск за това,

...
Срещу директорите на Shell е предявен личен иск за това,
Коментари Харесай

Съдят Shell за неспазване на ангажиментите по Парижкото споразумение

Срещу шефовете на Shell е предявен персонален иск за това, че не са управлявали съответно рисковете, свързани с климатичните промени, които произлизат от активността на компанията.   Това е първото по рода си правосъдно дело, предявено под тази форма, и може да има необятно отражение върху метода, по който други компании възнамеряват да понижат излъчванията си, оповестява CNBC.   В четвъртък, адвокатската адвокатска фирма, която работи преди всичко по каузи, свързани със отбраната на околната среда - ClientEarth, в качеството си на акционер, е подала иск против управителния съвет на английската петролна компания във Върховния съд на Англия и Уелс.   В него се твърди, че 11 членове на управителния съвет на Shell ръководят погрешно риска, обвързван с климата, и нарушават уговорките, поети от сдружението, като не ползват тактика за енергиен преход, която да е в сходство с историческото Парижко съглашение от 2015 година, оповестява още уеб сайтът на малкия екран.   Твърди се, че искът, който е подсилен от институционални вложители с над 12 млн. акции в компанията, е първото дело в света, в което се търси отговорност на управителен ръб за това, че не е подготвил организацията си вярно за енергийния преход.   " Shell може и да осъществя рекордни облаги сега поради разтърсванията на международния енергиен пазар, само че в дълготраен проект изкопаемите горива са история ", се споделя в изказване на Пол Бенсън, старши юрист в ClientEarth, представено от CNBC.
" Преминаването към нисковъглеродна стопанска система е не просто неизбежно, то към този момент се случва. Въпреки това управителният съвет на Shell продължава да ползва тактика за преход, която е фундаментално неправилна, и оставя компанията изложена на рисковете, до момента в който има законовото обвързване да ръководи тези опасности ".  

Групата вложители, подкрепящи желае, включва английските пенсионни фондове Nest и London CIV, шведския народен пенсионен фонд AP3, френския управител на активи Sanso IS, Danske Bank Asset Management и други Общата стойност на активите, ръководени от ищците, надвишава
половин трилион $.   " Не одобряваме изказванията на ClientEarth ", отвръщат от Shell. " Нашите шефове са изпълнявали законовите си отговорности и от самото начало са работили в полза на компанията. Опитът на ClientEarth посредством деривативен иск да анулират политиката на борда, утвърдена от нашите акционери, е безпочвен. Ще се противопоставим на молбата им да получат позволение от съда за предявяване на този иск ".   От Shell показват също по този начин, че имат за цел да се трансфорат в дружество с нулеви чисти излъчвания до 2050 година, вследствие на което техните цели в региона на климата са съгласувани с Парижкото съглашение.   От ClientEarth обаче не считат по този начин и показват оценки на трети страни, които демонстрират, че тактиката на Shell изключва краткосрочни и средносрочни цели за понижаване на излъчванията от продуктите, които продава, макар че те съставляват над 90% от общите излъчвания на компанията.   Амбициозната цел на Парижкото съглашение е да се ограничи световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища посредством понижаване на излъчванията на парникови газове. Тя се смята за изключително значима, защото над това равнище така наречен " сериозни точки " - прагове, при които дребни промени могат да доведат до трагични събития, стават по-вероятни.    Искът идва, малко откакто Shell регистрира най-високата годишна облага в цялата си история - близо 40 милиарда $, напомня CNBC. Печалбата на енергийния колос за 2022 година счупи предходния връх от 28,4 милиарда $, реализиран през 2008 година, и е повече от два пъти по-голяма от тази за 2021 година - 19,3 милиарда $.   Резултатите на Shell са образец за огромните облаги, които петролните колоси осъществиха през предходната година с помощта на внезапното повишаване на цените на изкопаемите горива и огромното търсене след нахлуването на съветските войски в Украйна.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР