Срещу бившата ръководителка на Мианма Аун Сан Су Чжи, свалена

...
Срещу бившата ръководителка на Мианма Аун Сан Су Чжи, свалена
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение срещу бившата ръководителка на Мианма

Срещу някогашната ръководителка на Мианма Аун Сан Су Чжи, свалена с боен прелом, е повдигнато обвиняване в корупция. Това показва формалното издание "Глобал ню лайт ъв Мианмар ", съобщи Франс прес.

Бившата фактическа ръководителка на гражданското държавно управление е упрекната в приемане на подкупи - "600 000 $ и килограми злато ". Освен това е обвинена в корист със земи в интерес на управлявана от нея благотворителна фондация.

Аун Сан Су Чжи "бе приета за отговорна в корупционни дейности, осъществени посредством потребление на поста си. Съответно бе упрекната по член 55 от закона против корупцията ", прецизира вестникът.

"Тези обвинявания са неуместни ", разяснява пред Агенция Франс Прес един от юристите ѝ, Кхин Маун Зау. "Целта е да бъде държана надалеч от (политическата) сцена и да се опетни нейният имидж ", споделя той.

Арестувана на 1 февруари, в деня на преврата, нобеловата лауреатка за мир от 1991 година към този момент е упрекната в други закононарушения - от нелегално владение на портативни радиостанции до подбудителство към безредици и нарушаване на закона за държавната загадка. Ако съдът я признае за отговорна, тя може да бъде отстранена от политическия живот и да влезе за доста години в пандиза.

В столицата Найпидо към този момент са планувани два процеса; първият би трябвало да стартира на 14 юни. След това 75-годишната някогашна ръководителка може да бъде изправена пред съд в Янгон по обвиняването за нарушение на закона за държавната загадка.

За да оправдае преврата, хунтата съобщи, че парламентарните избори от ноември 2020 година, извоювани от партията на Аун Сан Су Чжи, са минали с всеобщи нарушавания.

От времето на пуча Мианма е разтърсвана от съвсем всекидневни демонстрации, стачки сковават стопанската система й, ускоряват се конфликтите сред армията и размирен етнически групи.

Силите за сигурност желаят да удавят в кръв протестното придвижване - през последните месеци те убиха близо 860 цивилни, в това число дами и деца, сочат данни на Асоциацията за подкрепяне на политическите пандизчии. Около 5000 души са хвърлени зад решетките, неправителствени организации оповестяват за извънсъдебни изтезания, изтезания и принуждение по отношение на дами.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР