Срещу Apple са заведени нови съдебни искове от потребители, които

...
Срещу Apple са заведени нови съдебни искове от потребители, които
Коментари Харесай

Американците засипаха Apple със съдебни искове

Срещу Apple са заведени нови правосъдни искове от консуматори, които упрекват компанията в монополизиране на пазара на смарт телефони. Всичко това е в поддръжка на антитръстовия иск, подаден предходната седмица от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати и представители на 17 страни.

От предишния петък насам притежатели на iPhone са подали най-малко три правосъдни желае във федералните съдилища в Калифорния и Ню Джърси. В тях те упрекват Apple в завишаване на цените на своите артикули посредством антиконкурентни практики. Исковете, за които се твърди, че съставляват ползите на милиони консуматори, съответстват с изказванията на Министерството на правораздаването. Твърди се, че компанията е нарушила антитръстовото законодателство. Това става посредством блокиране на значително значими решения в региона на известията, цифровите портфейли и други технологии. Това би могло да усили конкуренцията на пазара на смарт телефони. Apple отхвърли изказванията на организацията и към този момент не е разяснява заведените от потребителите искове.

Адвокатът Стив Берман от адвокатската фирма Hagens Berman Sobol Shapiro, която съставлява един от ищците, съобщи, че компанията потиска решения, които биха могли да се конкурират с нейния мобилен портфейл Apple Pay.

„ Доволни сме, че Министерството на правораздаването е според с нашия метод “,

цитира Ройтерс изказването му.

Преди това адвокатската фирма съумя да обезпечи обезщетение от 550 млн. $ от Apple в поредност от каузи, свързани с ценообразуването на електронните книги и политиките на магазините за приложения. През февруари федерален арбитър постанови, че Apple ще би трябвало да отговори на групов иск от името на милиони консуматори. В него те настояват, че компанията е монополизирала пазара на приложения за iPhone.

Според статистиките, частните групови антитръстови искове постоянно отиват доста по-далече от делата, заведени от обществените органи. Тоест, размера на компенсацията постоянно е доста огромно.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР