Срещнахме се преди много години, благодарение на дядо Благой, с

...
Срещнахме се преди много години, благодарение на дядо Благой, с
Коментари Харесай

Вежди Рашидов: Неофит бе спокоен и балансиран човек, хубавец, тих благородник

„ Срещнахме се преди доста години, с помощта на дядо Благой, с който пораснахме дружно в Кърджали, той бе брат на видинския митрополит Дометиан, а татко им беше остарелият поп на кв. Гледка. Като стана патриарх се срещахме, виждах се с него като културен министър, говорихме за православната черква „ Св. Стефан “, за ремонта на катедралата Св. Ал.Невски. Той бе спокоен и уравновесен човек, хубавец, с внушителна външност, респектираше с  държание, спокоен аристократ. По време на разкола изигра значима роля, усмири хората. Нямаше огромни драми по негово време в църквата, само че той си имаше здравословни проблеми. Аз заведох хора на ангелогласните от Йоан Кукузел в Москва и в Ротердам. Създатели на хора са Неофит и брат му. Обичаха се двамата “.

Това си спомни в предаването „ Офанзива с Любо Огнянов ” по NOVA NEWS Вежди Рашидов.

„ Браво на вас, че помните по какъв начин при мене като министър на културата бяха възобновени доста храмове и нови църкви започнаха да се строят. Много хора ги не помниха тия работи. Неговата любов, на Неофит, бе храмът Света Неделя. Обсъждахме желязната черква в Истанбул. При мене минаха Арбанаси, Перушица, Трапезица в Търново, Ески Джамия в Стара Загора, Разград … Желязната черква сега е перлата на Истанбул, неповторима е, беше тежко изгнила, можеше да рухне, само че ние нямахме право да я финансираме като техен монумент на културата, трябваше да намерим изкусен метод да я възстановим, на един обяд с Бойко Борисов и Ердоган в Анкара, спориме нещо и аз му споделих, а, бе, ти си император на голяма страна, 100 млн., върна на арменците парцелите, върна католическите храмове, единствено българските парцелите ли ти останаха в окото. И той изпрати министъра на културата да ревизира, и Борисов се задейства и станаха нещата. Подписахме с министъра на културата конвенция, че ние ще реставрираме няколко джамии и по този начин стана “, спомни си Рашидов.

„ Вартоломей ми подари Коран, разликите с Библията са дребни, Коранът е по-млад. Учението е същото. Божиите заповеди са същите, с дребни изключения, примерно обрязването. И това е влезнало в канона, и свинското също. Религията е хуманно обучение “, сподели той.

Вежди Рашидов разяснява и изложбата в Барселона.

„ Пак ли да се лаская?! Това е остарял замък в остарялата част на града, дарен от Алфонсо III, там има чудовищни имена в изкуството, аз бях открит по една случайност и бях поканен, харесаха ме, в този момент ще ме намразят доста хора, оповестиха ме за почетен член на Дружеството на испанските художници. На осем индивида единствено е връчван Златният орден на Кралския кръг, в този момент ме канят за повторно със Захари Каменов “.

Той отговори и на въпрос дали би се върнал в политиката.

„ Зависи кой ми се обади, на 73 г не знам защо да се връщам, най-хубавата политика е моето ателие, отделих доста време за политика, за част от него скърбя. Знае ли някой кой е бил министър-председател по времето на Моцарт или на Златьо Бояджиев?! Не “, сподели още някогашният културен министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР